Ylennykset: Tässä on re­ser­vin ylen­nyk­siä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set on ylen­net­ty

Espanja murs­ka­si Sveit­sin EM-unel­man ran­gais­tus­pot­ku­ki­sas­sa ja eteni vä­li­eriin

Pietari/München/Helsinki
Espanja pääsi juhlimaan EM-välieräpaikkaa.
Espanja pääsi juhlimaan EM-välieräpaikkaa.
Kuva: Anton Vaganov / POOL

Espanja päätti sitkeästi taistelleen Sveitsin urakan jalkapallon miesten EM-turnauksessa ja eteni välieriin. Pietarissa pelatun ottelun ratkaisu löytyi vasta rangaistuspotkukilpailusta, jonne edettiin 1–1-tilanteessa.

Espanja vei rangaistuspotkukisan nimiinsä maalein 3–1. Joukkue kohtaa välierissä Belgian tai Italian, jotka kohtaavat toisensa perjantain myöhäisillassa.

Sveitsin ja Espanjan välisen ottelun avausmaali nähtiin kahdeksannella minuutilla, kun Espanjan Jordi Alban veto muutti suuntaa Denis Zakariasta ja meni maaliin. Osuma merkittiin Zakarian omaksi maaliksi.

Espanja piti odotetusti vastustajaansa selvästi enemmän palloa ja hallitsi avauspuoliaikaa, mutta sen maalipaikat jäivät vähiin.

Freuler katseli punaista

Toisella puoliajalla Sveitsi prässäsi ylempää, pystyi rikkomaan Espanjan pelinrakentelua ja oli kamppailussa vahvasti mukana.

Sveitsi sai taistelustaan palkinnon 68. minuutilla pallonriiston jälkeen. Remo Freuler syötti pallon Xherdan Shaqirille, jonka laukaus meni verkon perukoille.

Kymmenen minuuttia myöhemmin Sveitsin tilanne vaikeutui selvästi, kun Freuler ajettiin suoralla punaisella ulos. Freulerin taklauksen kohteeksi joutui Gerard Moreno. Nappulat edellä tilanteeseen tullut Freuler ja muut Sveitsin pelaajat kritisoivat ulosajoa voimakkaasti.

Sveitsi sinnitteli suuremmitta ongelmitta jatkoajalle, jolla Espanja vyörytti hyökkäyksiä toisensa perään. Sveitsin maalivahti Yann Sommer venyi hienoihin torjuntoihin. Etenkin Morenolla oli hyviä paikkoja, mutta espanjalaisten viimeistely-yritykset jättivät toivomisen varaa.

Sveitsi taisteli tiensä miehen alivoimalla rangaistuspotkukilpailuun. Se alkoi Espanjan kannalta murheellisesti, kun Sergio Busquets laukoi pallon tolppaan.

Sveitsi ei kuitenkaan pystynyt käyttämään mahdollisuuttaan, sillä vain Mario Gavranovic onnistui laukauksessaan. Espanja voitti rangaistuspotkukilpailun lopulta 3–1, kun Dani Olmo, Moreno ja Mikel Oyarzabal viimeistelivät.

Sveitsi ensimmäistä kertaa EM-puolivälierissä

Sveitsi eteni ensimmäistä kertaa miesten EM-turnauksessa puolivälieriin, joten se jätti itsestään joka tapauksessa vahvan kuvan. Espanja jäi edellisissä EM-kisoissa neljännesvälieriin, ja kaksi sitä edeltänyttä EM-turnausta se voitti.