Esitys korkean ra­ken­ta­mi­sen pe­ri­aat­teis­ta Oulun kes­kus­tas­sa sai osak­seen kovaa kri­tiik­kiä – pois­tet­tiin kau­pun­gin yh­dys­kun­ta­lau­ta­kun­nan tiis­tain ko­kouk­sen esi­tys­lis­tal­ta

Oulun rakennusalan ja kaupalliset toimijat huolestuivat esityksestä Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteiksi.

Oululainen kauppias ja kiinteistöyhtiöiden hallitusten puheenjohtaja Aki Keisu sanoo, että rakennusten korkeuden tyssääminen tuomiokirkon tornin korkeuteen pysäyttäisi myös keskustan kehittymisen.
Oululainen kauppias ja kiinteistöyhtiöiden hallitusten puheenjohtaja Aki Keisu sanoo, että rakennusten korkeuden tyssääminen tuomiokirkon tornin korkeuteen pysäyttäisi myös keskustan kehittymisen.
Kuva: Soini Teija

Esitys korkean rakentamisen laatuperiaatteista Oulun keskustassa herättää voimakasta arvostelua kaupungin kaupallisissa piireissä. Siinä annetaan muun muassa yleisohje, jonka mukaan keskustan rakennusten tulisi olla aina Oulun tuomiokirkon tornia matalampia.

Arvostelun takia yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) ja asian esittelijä asemakaavapäällikkö Kari Nykänen päättivät poistaa esityksen lautakunnan tiistain kokouksen esityslistalta.

– Alkoi syntyä niin paljon keskustelua esityksen sisällöstä, muun muassa korkeuden määrittelystä ja hankkeista, joita on vireillä, että on parempi vielä jatkaa asian valmistelua ja kuulla erinäisiä tahoja, Korhonen sanoo.

Hänen mukaansa korkean rakentamisen periaatteista voidaan keskustella lokakuun puolivälissä pidettävässä kaupunkisuunnitteluseminaarissa, minkä jälkeen se otettaneen käsittelyyn yhdyskuntalautakunnassa.

– Kokonaisuus pitää vielä käydä läpi ja miettiä, mitä tehdään. Asia on ratkaiseva tälle kaupungille, eikä sillä varsinaisesti ole vielä mikään kiire, hän perustelee.

Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovinen sanoo, että esityksen tyyppistä sääntelyä ei kaivata Oulun keskustaan, mikäli kaupunki halutaan pitää vetovoimaisena.

– Hiukan yllätyin työryhmän ohjeistuksesta, jonka mukaan tuomiokirkon tornia korkeampia rakennuksia ei tulisi keskustaan rakentaa. Ihmettelen, myös että elinkeinoelämää eikä yrityksiä ole kuultu lainkaan, Tuovinen kommentoi.

Hän linjaa, että jos keskustaan halutaan tavoitteiden mukaisesti 10 000 asukasta lisää, sadan asukkaan kerrostaloja tarvittaisiin lisää sata kappaletta. Kallioparkin ansiosta Oulussa olisi hyvät mahdollisuudet tiivistää korttelirakentamista.

– Jos keskustaan halutaan tehdä rakennus ylöspäin, täytyy nykyinen rakennus ostaa ja purkaa. Kaikkine kustannuksineen siihen täytyisi saada kolme kertaa aiempaa suurempi rakennusoikeus, jotta talosta tulisi liiketaloudellisesti kannattava. Jos nelikerroksinen talo puretaan, täytyisi uuden talon olla vähintään 14-kerroksinen. Pitäisi pystyä rakentamaan jopa 30-kerroksisia taloja, jos todella halutaan lisää asukkaita keskustaan.

Oululainen Aki Keisu toimii muun muassa hallituksen puheenjohtajana kiinteistöyhtiöissä Oulun Kymppi ja Oulun Hammarinkulma. Hänen mielestään korkeutta rajoittava ohjeistus jarruttaisi kovasti keskustan kehitystä.

– Keskustassa on monessa korttelissa vireillä hankkeita, jotka tulevat taloudellisesti mahdottomiksi, jos korkeutta linjataan esitetyllä tavalla. Myös monenlaiset muut hankkeet voivat estyä. Esimerkiksi Rotuaarin kattaminen ei toteudu, koska siihen ei ole saatavissa riittävästi rahoitusta, Keisu arvioi.

Juttua muokattu tiistaina 10. syyskuuta kello 13.30, kun tuli tieto, jonka mukaan esitys Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteista poistettiin Oulun kaupungin yhdyskuntalautakunnan kokouksen esityslistalta.