Tähtijuttu: Hou­kut­taa­ko Suomi vain hyvällä so­siaa­li­tur­val­laan? – Ilman asen­ne­muu­tos­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta ei saada hel­po­tus­ta työ­voi­ma­pu­laan

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

Erin­omai­nen ome­na­se­son­ki näkyy sä­pi­nä­nä me­hus­ta­mol­la – mehua lorisee nyt pa­rin­tu­han­nen litran päi­vä­vauh­dil­la

Liminka
Markku Hentilä kaataa omenamurskaa puristimeen, joka erottelee mehun ja puristejätteen.
Markku Hentilä kaataa omenamurskaa puristimeen, joka erottelee mehun ja puristejätteen.
Kuva: Susanna Eksymä

Kello ei ole vielä aamuseitsemääkään, kun Limingassa, Tupoksen Ankkurilahdella sijaitsevalla Marjarannikon mehustamolla on jo täysi tohina päällä.

– Tässä ollaan keskellä kiireisintä omenarumbaa, kuten näystä saattaa päätellä, yrittäjä Seppo Helanen toteaa.

Hän viittaa mehustamon vastaanottotiloihin, jossa sadat omenasäkit ja -laatikot odottelevat omaa mehustusvuoroaan.

– Omenasato on kypsynyt tänä vuonna tavallista aiemmin ja omenaa on nyt todella runsaasti. Eilen tuli Tyrnävältä yksi hyvännäköinen päärynälastikin, Helanen sanoo.

Tällä hetkellä Marjarannikolla käy noin sata asiakasta päivässä tuomassa omia omenoitaan mehustettavaksi.

Helanen kertoo asiakkaiden omenatoimitusten vaihtelevan kaupan muovipussillisesta satojen kilojen satseihin.

– Tällä hetkellä mehustamme noin parintuhannen litran päivävauhdilla. Kaksitoistatuntista työpäivää tässä tehdään kahden vakituisen ja viiden kausityöntekijän voimin. Tänään meillä on työn alla kolme päivää sitten tuodut omenat, Helanen selittää.

Mehustusprosessi käynnistyy pesualtaalta. Kuvassa Marjarannikon yrittäjä Seppo Helanen.
Mehustusprosessi käynnistyy pesualtaalta. Kuvassa Marjarannikon yrittäjä Seppo Helanen.
Kuva: Susanna Eksymä

Kolhiintuneetkin käyvät

Seppo Helanen sanoo mehustettavaksi käyvän kaikensorttiset omenat, mutta parhaimman makuinen lopputulos syntyy sekoittamalla happamia ja makeita lajikkeita keskenään.

– Myös kolhiintuneet omenat käyvät, pilaantuneet ja homeiset sen sijaan eivät, hän huomauttaa.

Mehustusprosessi käynnistyy omenoiden pesu- ja tarkastusaltaasta, josta hedelmät nousevat liukuhihnaa pitkin murskaimeen ja edelleen puristimeen, joka erottelee mehun ja puristejätteen.

– Puristejäte, jota tulee noin pari tonnia päivässä, menee paikallisille tiloille lehmien ruuaksi. Hävikkiä prosessissa ei siis tule, Helanen sanoo.

Peltiämpäreihin loriseva mehu jatkaa matkaansa pastörointiin. Sen ansiosta mehu säilyy avaamattomassa pakkauksessa vuoden päivät, avattuna kolme kuukautta.

– Me emme lisää mehuun sokeria tai mitään muutakaan, Helanen huomauttaa.

Lopuksi mehu pussitetaan ja pullotetaan. 99 prosenttia menee hanapakkauksiin ja noin yksi prosentti pulloihin.

Kilosta omenoita valmistuu lajikkeesta riippuen noin 500-700 grammaa mehua.
Kilosta omenoita valmistuu lajikkeesta riippuen noin 500-700 grammaa mehua.
Kuva: Susanna Eksymä

Omenoiden jälkeen marjat

Marjarannikon omenamehusesonki kestää reilut pari kuukautta. Juuri nyt mehustetaan kesäomenalajikkeita. Paksukuorisempien syys- ja talviomenalajikkeiden aika on hieman myöhemmin.

Kun omenarumba on saatu päätökseen, käynnistyy marjojen mehustus.

– Meille voi tuoda ajanvarauksella pakastettuja marjoja mehustettavaksi, Helanen sanoo.

Vuosi Tupoksessa

Seppo Helanen otti parikymmenvuotiaan yrityksen ohjakset käsiinsä vaimonsa Kristina Helasen kanssa kuusi vuotta sitten.

– Kun meille ensimmäisen kerran kaupiteltiin tätä bisnestä, kieltäydyimme jyrkästi. Parin kuukauden jälkeen olimmekin sitten jo mehustamoyrittäjiä, Seppo Helanen virnistää.

Marjarannikko on Oulun seudun ainoa mehustamo. Yritys toimii Tupoksessa nyt toista syksyä.

– Toimimme aiemmin Raahessa hieman epäkäytännöllisessä vanhan koulun keittiössä. Koulun saatua purkutuomion aloimme etsiä uusia vuokratiloja, mutta kun niitä ei alkanut löytyä, päätimme rakentaa uuden toimitilan Tupokseen. Valmista tuli vuosi sitten syyskuussa, Helanen taustoittaa ja iloitsee samaan hengenvetoon työmatkan lyhentyneen peräti sadalla kilometrillä.

Helaset asuvat Oulunsalossa, jossa pariskunnalla on myös luomumarjatila. Viljelyksessä on tyrniä, mansikkaa ja mustaherukkaa.

Mehustuspalvelun lisäksi yritys valmistaa mehua myös omista marjoista jälleenmyyntiin.

– Mansikkaa ja mustaherukkaa tuli tälle vuodelle kohtalaisesti ja parhaillaan kypsyvä tyrnisatokin näyttää oikein hyvältä, Helanen myhäilee.