Pääkirjoitus: Edus­kun­ta­vaa­lien voit­ta­jan paikka on vielä jaossa, ko­koo­mus on kan­gis­tu­mas­sa lop­pu­suo­ran al­kaes­sa

Nyrkkeily: Ou­lu­lai­nen Sami Elo­vaa­ra ylsi nyrk­kei­lyn MM-ot­te­luun saakka ja kävi läpi huu­me­hel­ve­tin

Rikokset: Päih­ty­neil­le on tar­jot­tu Oulussa al­ko­ho­lia ja au­to­kyy­tiä, jonka jälkeen heiltä on va­ras­tet­tu rahaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Er­do­gan: Ruotsin ja Suomen luo­vu­tet­ta­va 130 ter­ro­ris­tia Turk­kiin, jotta Turkki hy­väk­syy maiden Na­to-jä­se­nyy­den

Turkki on vaatinut toistuvasti Suomea ja Ruotsia palauttamaan terroristeina pitämiään ihmisiä.

Istanbul/Tukholma

Ruotsin ja Suomen on luovutettava 130 terroristia Turkkiin, jotta Turkki hyväksyy maiden jäsenyyden sotilasliitto Natoon, presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi sunnuntaina turkkilaismedian mukaan. Asiasta kertoo ruotsalaislehti Expressen.

Turkki on vaatinut toistuvasti Suomea ja Ruotsia palauttamaan terroristeina pitämiään ihmisiä. Turkin vaatimat lukumäärät ovat vaihdelleet, mutta Ruotsilta on toistuvasti vaadittu 73 ihmisen palauttamista.

Turkki on asettanut sekä Suomelle että Ruotsille useita vaatimuksia ehdoksi maiden Nato-jäsenyyksien ratifioinnille. Jäsenyyksien toteutuminen on kiinni vielä Turkin sekä Unkarin ratifioinneista. Unkari on luvannut hoitaa ratifioinnin helmikuun alussa, mutta Turkki ei ole missään vaiheessa antanut ratifioinnille aikataulua.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan on jälleen toistanut Turkin vaatimuksia Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksynnälle.
Presidentti Recep Tayyip Erdogan on jälleen toistanut Turkin vaatimuksia Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksynnälle.
Kuva: HOW HWEE YOUNG

Turkki on ilmaissut odottavansa Suomelta ja Ruotsilta vielä konkreettisia askelia, mutta maa ei ole täsmentänyt mitä lisätoimia se vaatii Suomelta terrorismin suhteen.

Turkki vaatinut Ruotsilta lakimuutoksia

Perjantaina Erdoganin tiedottaja Ibrahim Kalin sanoi, että Ruotsin parlamentin on ensin tehtävä vaadittuja lakimuutoksia, jotta Turkin parlamentti voisi ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Kalin arvioi Ruotsin lakimuutoksissa kestävän ainakin kuusi kuukautta. Turkki on vaatinut Ruotsilta muun muassa terrorilakien tiukentamista.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterin lauantaina julkaisemassa haastattelussa uskovansa, että Nato-jäsenyyksien ratifioinnissa on odotettava Turkin vaalien jälkeiseen aikaan. Turkissa järjestetään parlamentti- ja presidentinvaalit kesäkuussa.

Niinistön mukaan ei ole myöskään nähtävissä tilannetta, että Suomesta tulisi Naton jäsen ennen Ruotsia.