Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Entiset opis­ke­li­jat ker­to­vat Ruukin he­vos­kes­kuk­ses­ta: Lyö­mis­tä, haa­vo­jen pii­lot­te­lua eläin­lää­kä­ril­tä, vä­lin­pi­tä­mät­tö­myyt­tä ki­vuis­ta – Nyt pu­heen­vuo­ron saa myös kohun kes­kel­le jou­tu­nut Mauri Jaara

Kaleva haastatteli kahta Ruukin hevoskeskuksen entistä opiskelijaa. Molemmat kertovat hevosten väkivaltaisesta kohtelusta, joka keskittyi etenkin ravipuolelle. Oppilaitos kertoo ottavansa asian vakavasti ja selvittävänsä sen perinpohjin.

Ravivalmentaja Mauri Jaara on meritoitunut ja menestynyt alallaan. Hän on toiminut ravihevosten parissa vuosikymmenet. Syntyneen kohun hän on ottanut hyvin raskaasti.
Ravivalmentaja Mauri Jaara on meritoitunut ja menestynyt alallaan. Hän on toiminut ravihevosten parissa vuosikymmenet. Syntyneen kohun hän on ottanut hyvin raskaasti.
Kuva: Vesa Joensuu

Koulutuskeskus Brahen hevoskeskus Ruukissa joutui viime viikon lopulla myrskyn silmään, kun sosiaalisessa mediassa alkoi levitä kuvia ja tekstejä hevosten huonosta kohtelusta ja koulutuksessa käytetystä väkivallasta. Kritiikin kohteena oli erityisesti koulutuskeskuksen ravipuolen toiminta.

Kaleva haastatteli kahta oppilaitoksen entistä opiskelijaa. He kertoivat asioista omalla nimellään. Molemmat vahvistavat hevosten väkivaltaisen kohtelun, joka keskittyi etenkin ravipuolelle.

Keskuksen toimialapäällikkö Riikka Pajuvesa-Korkala kertoo Kalevalle, että hän on vuosien varrella kuullut juttuja monenlaisesta eläinten kaltoinkohtelusta. Asioita on viety hänen mukaansa eteenpäin.

Opiskelijoiden kertoman mukaan ongelmia on silti ollut.

Lue myös: Valvontaeläinlääkäri: Ruukin hevoskeskuksen tarkastuksissa ei ole havaittu viime vuosina merkittäviä ongelmia – vuonna 2019 yhdellä hevosella piikkipäätangon tekemä vamma

Kati Mört opiskeli Ruukissa vuosina 2015–2018. Hän kertoo, että keskuksessa hevosten väkivaltainen kohtelu oli jatkuvaa ja arkipäiväistä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.