Pysäköinti: Ki­vi­sy­dä­men uudet jär­jes­te­lyt epäi­lyt­tä­vät, mutta saavat myös kii­tos­ta Kalevan ky­se­lys­sä

Pienituloisuus: Ou­lu­lai­nen Jaakko Koi­vu­kan­gas kertoo, miten alle tu­han­nen euron pal­kal­la tulee toimeen

Hankkeet: Hei­nä­pään jal­ka­pal­lon­sta­dion­pro­jek­ti jäihin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Entä jos Venäjä kat­kai­see Itä­me­ren kaup­pa­rei­tit? Elin­kei­no­elä­mä vaatii vaih­to­eh­toi­sia kaup­pa­reit­te­jä ja tärkein niistä on Jää­me­ren rata.

Venäläisten toiminta Itämerellä luo uhkakuvaa mahdollisesta kauppaliikenteen sabotoinnista. Se iskisi kipeimmin Suomeen, jonka kauppa kulkee pelkästään Itämerta pitkin.

Tromssan satama Norjassa.
Tromssan satama Norjassa.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Venäläisten siviilialusten outo liikennöinti Perämerellä ja Itämeren eteläisillä vesillä on herättänyt huolta Suomen huoltovarmuudesta.

Itämeren kauppaliikenteen katkeaminen motittaisi merenkulun varassa olevia maita. Lujimmin merihäiriö iskisi Suomeen, jonka ulkomaankaupasta 95 prosenttia kulkee Itämerta pitkin.

Huolestuneisuus kumpuaa tiedoista, joiden mukaan venäläiset ovat viime aikoina kartoittaneet pohjoisten merialueiden tuulipuistoja, kaasuputkia sekä vedenalaisia sähkö- ja tiedonsiirtokaapeleita.

Epäilyt voimistuivat, kun esimerkiksi Tanskan salmissa tavatun venäläisen merentutkimusalus Admiral Vladimirskyn kannella nähtiin tutkijoiden sijasta luotiliivein ja rynnäkkökiväärein varustautuneita naamioituneita sotilaita.

Pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden kokoaman aineiston (Yle 19.4.) perusteella venäläisten tarkoituksena on valmistautua konfliktitilanteessa sabotaaseihin Pohjoismaita vastaan.

– Etelä-Suomi on todella haavoittuvassa asemassa, jos Itämeren liikenne kutistuu. Lopulta koko Suomea voi kuristaa häiritsemällä meidän ulkomaankauppaa, sanoo BusinessOulun johtaja Juha Ala-Mursula.

Suomessa on alettu muutaman vuoden tauon jälkeen pohtia pohjoista kuljetusreittiä, joka yhdistäisi Perämeren satamat Jäämeren satamiin Norjassa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.