Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Kaleva Mün­che­nissä: Samuel Purola myönsi, ettei ollut par­haas­sa iskussa EM-vä­li­eräs­sä – "Ka­le­van kisojen jälkeen on ollut vähän takki tyhjä"

En­do­met­rioo­si ei ole pel­käs­tään nuorten naisten vaiva – ­sai­raus vai­keut­taa työn­te­koa edel­leen kes­ki-iäs­sä

Kohdun limakalvon sirottumatauti heikentää merkittävästi naisten elämänlaatua

Oulun yliopiston uudessa tutkimuksessa on tarkasteltu endometrioosin vaikutusta keski-ikäisten naisten elämään. Tutkimuksessa selvisi, että tautia sairastavat naiset arvioivat työkykynsä heikommaksi kuin naiset, joilla kyseistä sairautta ei ole. Myös sairaspoissaoloja kertyi enemmän endometrioosia sairastavilla, kerrotaan yliopiston julkaisemassa tiedotteessa.

– Endometrioosin hoidon tulisi olla kokonaisvaltaista ja myös endometrioosin pitkäaikaisvaikutukset naisten elämään tulisi huomioida. Asianmukainen ja kannustava informaatio on tärkeää, päätutkijana toiminut Henna Rossi pohtii tiedotteessa.

Aikaisemmat endometrioositutkimukset ovat keskittyneet pääasiassa nuorempiin ja hedelmöittymisiässä oleviin naisiin, joilla sairautta esiintyy noin joka kymmenellä. Tauti aiheuttaa esimerkiksi kuukautiskipuja, alavatsakipuja, suolisto-oireita ja lapsettomuutta.

Endometrioosin vaikutus työttömyyteen

Vaikka endometrioosi vaikuttaa naisten elämään edelleen keski-iässä, Oulun yliopiston tutkimuksessa selvisi, ettei se lisännyt työttömyyttä tai varhaista eläköitymistä. Työttömyysriski oli jopa vähäisempi kuin naisilla, jotka eivät kärsi endometrioosista.

– Tieto siitä, ettei endometrioosi aiheuta pitkällä aikavälillä työttömyyttä tai varhaisempaa eläköitymistä, voi olla huojentavaa endometrioosia sairastaville, Rossi toteaa.

Kaksivuotiseen tutkimukseen osallistui 3 835 Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 kuuluvaa naista, jotka olivat tutkimuksen aikaan 46–48-vuotiaita.