Kolumni: Se tärsky oli lo­pet­taa pyö­räi­lyn al­kuun­sa, mutta toisin kävi

Kolumni
Tilaajille

Emme olekaan en­si­luok­kai­sia va­rau­tu­maan krii­sei­hin, vaikka vielä vuosi sitten niin ku­vit­te­lim­me

Onnettomuustutkintakeskuksen raportista on syytä ottaa oppia muuallakin kuin valtionhallinnossa. Hallinnon siiloutuminen voi pahimmillaan tarkoittaa ihmishenkien menettämistä, kirjoittaa päätoimittaja Sanna Keskinen.

Onnettomuustutkintakeskus Otkes julkaisi keskiviikkona selvityksensä siitä, miten Suomessa onnistuttiin koronakriisin hoidossa sen alkuvaiheessa, eli vuosi sitten keväällä koetun ensimmäisen aallon aikana. Selvitys antaa sekä sapiskaa että tunnustusta, mutta sen tärkein anti on, että se tarjoaa oppia. Tehtyä tarkastelemalla voi korjata omia virheitään ja suoriutua seuraavalla kerralla paremmin.

Koronapandemia laittoi meidät kaikki uuden eteen, ja osittain olemme siinä edelleen. Kukaan ei voi täysin varmasti tietää, millä tavoin virus muunnoksineen jatkossa käyttäytyy ja kuinka hyvin rokotuksilla ja muilla toimilla pandemiaa saadaan kuriin. Elämme viruksen kanssa vielä pitkään, mutta epäselvää on, millaiseksi kumppaniksi se ihmisille muodostuu. Aina voi tulla myös jokin uusi taudinaiheuttaja – emme voi tietää.