Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Elin­tar­vik­kei­den ar­von­li­sä­ve­ro oh­jaa­maan ra­vin­to­tot­tu­muk­sia

Ylipainosta on muodostunut Suomessa keskeinen terveysongelma jo lapsuusiästä lähtien. Tällä hetkellä 2–16-vuotiaista pojista ylipainoisia on lähes 30 prosenttia ja tytöistä lähes 20 prosenttia.

Lihavuuden ehkäisy perustuu terveellisiin elämäntapoihin, riittävään liikuntaan ja oikeisiin ravintotottumuksiin.

"Ohjaamalla verotuksen keinoin ravintotottumuksia terveellisemmiksi voidaan vaikuttaa lihavuusepidemiaan ja ehkäistä elintavoista johtuvia sairauksia."

Mielestäni arvonlisäveroa tulisi käyttää huomattavasti nykyistä dynaamisemmin ohjaamaan kulutusta siten, että suositaan terveellistä, ekologista sekä eettistä kasvis- ja kalaruokaa.

Terveellisen ruoan, kuten vihannesten ja kasvisten, arvonlisäveroa tulisi madaltaa tuntuvasti ja toisaalta epäterveellisen tuotteiden verotusta kiristää sitä enemmän, mitä epäterveellisemmästä valmisteesta on kysymys. Arvio elintarvikkeen vaikutuksesta terveyteen tehdään tutkimustiedon perusteella huomioiden esimerkiksi sokeri- ja suolapitoisuus sekä rasvan laatu.

Ohjaamalla verotuksen keinoin ravintotottumuksia terveellisemmiksi voidaan vaikuttaa lihavuusepidemiaan ja ehkäistä elintavoista johtuvia sairauksia.

Mika Rämet

kansanedustajaehdokas (vihr.)

Oulu

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.