Punkkilive: Oulusta ropisee reip­paas­ti punk­ki­ha­vain­to­ja vä­ki­lu­kuun nähden

Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Mielipiteet: Tuu­li­voi­ma tappaa lin­tu­ja, mutta voi­ma­loi­den maa­la­mi­nen vä­hen­täi­si lin­tu­kuo­le­mien määrää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Eläk­keel­lä olevien töihin hou­kut­te­lua tar­vi­taan – työ­voi­ma­pu­lan pa­hen­tues­sa elä­ke­läi­set eivät vie työ­paik­ko­ja nuo­rem­mil­ta, vaan tekevät työtä, johon ei muuten löy­tyi­si tekijää

Työmarkkinoilta on useamman vuoden ajan poistunut eläkkeelle enemmän ihmisiä kuin sinne on tullut uusia. Vaikka eläköitymisen vauhti on hidastunut ja eläkkeelle siirrytään aiempaa iäkkäämpinä, on maatamme uhkaamassa paheneva työvoimapula. Työvoimapulaan vaikuttaa moni muukin seikka, kuten korkea rakenteellinen työttömyys.

Työvoimapulan merkkejä on nähtävissä jo useilla toimialoilla niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Esimerkiksi sairaanhoitajia tarvittaisiin heti 8 000 lisää. Alueellisesti työvoimapula kohdistuu erityisesti kasvaville kaupunkiseuduille sekä väestötappioalueille.

Paheneva työvoimapula vaatii useita samaan suuntaan vaikuttavia kansallisen tason ratkaisuja. Tarvitaan työhön osallistumisasteen nostamista, työttömyyden vähentämistä. Tässä näen työvoimapolitiikan vetovastuun siirrolla valtiolta kunnille suuria mahdollisuuksia.

"Vaikka eläköitymisen vauhti on hidastunut ja eläkkeelle siirrytään aiempaa iäkkäämpinä, on maatamme uhkaamassa paheneva työvoimapula."

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.