
”Työelämän muutos tarjoaa paljon mahdollisuuksia.”
Näin uskovat Eemeli Alanne ja Tiina Haapaniemi. He toimivat tiimiensä tukemana Työn Taitajat -ohjelman keskeisinä ideanikkareina ja toimeenpanijoina Oulun kaupungilla.
Eemeli työskentelee kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluissa ja Tiina BusinessOulussa. Molempien urapolut ovat sisältäneet erilaisia vaiheita, mutta yhteisessä työssä yhdistyy molemmille tärkeät asiat: kokonaisuuksien kehittäminen ja merkityksellisyyden vahvistaminen.
”Haluamme tuoda nuorille tietoa ja kokemuksia, joiden avulla he pystyvät rakentamaan omaa tulevaisuuttaan. Meillä kaikilla on roolimme mahdollisuuksien kertojina”, toteavat Eemeli ja Tiina.
”Tässä työssä rakennan parempaa tulevaisuutta”
Miten Tiina ja Eemeli päätyivät tähän sydämen palolla tekemäänsä työhön?
Tiina siirtyi BusinessOuluun sen jälkeen, kun hän oli työskennellyt niin globaalissa yrityksessä, pk-sektorilla kuin startup-yrityksessä. Tiinan urakehitystä on ohjannut vahvasti kiinnostus vieraita kieliä ja kulttuureita kohtaan, ja tämän myötä Tiina on valmistunut ensin kansainvälisen kaupan tradenomiksi Torniosta ja myöhemmin suorittanut MBA-tutkinnon Lapin Ammattikorkeakoulussa.
Tiinan tahtotila oli päästä tekemään jotain alueellisesti merkittävää ja BusinessOulu tuntui tähän sopivalta ratkaisulta. Tiinan aiempi kokemus tuli Suomesta ja maailmalta paperiteollisuuden sekä teknologiateollisuuden kansainvälisen kaupan erilaisista tehtävistä.
”Kasvatus- ja opetusala, lasten ja nuorten kestävä tulevaisuus ovat kiinnostaneet minua aina ja siksipä kouluttauduin BusinessOulussa työt aloitettuani ammatilliseksi opettajaksi työn ohella. Nykyisessä työssäni saan yhdistää kaiken aiemman osaamiseni ja pääsen myös tekemään asioita nuorten paremman tulevaisuuden edistämiseksi ja yritysten kasvun mahdollistamiseksi”, kertoo Tiina.
”Kielitaitoni on mahdollistanut myös kansainvälisten osaajien työharjoittelun meillä. Minulla on ollut ohjattavina työharjoittelussa paitsi suomea äidinkielenään puhuvia niin myös venäjää ja puolaa äidinkielenään puhuvia henkilöitä”, Tiina lisää.
”Vapaus kehittää merkityksellisiä juttuja on työn suola”
Eemeli on työskennellyt Oulun kaupungilla syksystä 2020 lähtien, joskin Oulu kaupunkina kutsui opintojen kautta jo vuonna 2017. Eemeli opiskeli lukion jälkeen Helsingissä hotelli- ja ravintola-alan restonomiksi ja sen jälkeen Oulussa kasvatustieteiden maisteriksi. Eemelin mukaan polku ei missään vaiheessa ollut selvä, vaan matkan varrella on saanut tehdä valintoja ja muuttaa suuntaa.
”Olisin lukiolaisena tarvinnut enemmän työelämälähtöistä ohjausta ja kuulla erilaisia uratarinoita. Jos olisin kertonut 17-vuotiaalle itselleni, että työskentelen tulevaisuudessa koulutuksen parissa, olisin nauranut. Tässä sitä kuitenkin ollaan ja tämä todellakin on ala, jolla haluan työskennellä.”
Työn Taitajat -ohjelmaan Eemeli hyppäsi heti aloitettuaan työt kaupungilla, juuri kun ohjelmaa oltiin käynnistämässä. Visiointi, kehittäminen ja kokeileminen ovat vahvistaneet motivaatiota viedä toimintaa eteenpäin ja kasvattaa sitä vuosi vuodelta.
”Kun sain mahdollisuuden lähteä kehittämään kokonaisuutta alusta lähtien, tartuin siihen heti. Tässä työssä pääsee visioimaan, sen pohjalta ideoimaan ja myös käytännössä toteuttamaan ne ideat. Pääsen hyödyntämään osaamistani ja oppimaan jatkuvasti lisää”.

”Työtä tehdään monen toimijan kanssa”
Työn Taitajat -ohjelma alkoi nykyisessä muodossaan marraskuussa 2020. Ohjelman kautta järjestetään työelämäoppitunteja yläkoululaisille ja lukiolaisille, opetushenkilöstölle suunnattuja koulutuksia ja erikoistapahtumia, kuten Maailman suurin virtuaalinen yritysvierailu ja Päivä Taitajana -työvarjostuspäivä.
Esimerkiksi työelämäoppitunnit ovat tavoittaneet jo yli 3800 oululaista yläkoulu- ja lukioikäistä nuorta. Työn Taitajat -ohjelmaa mahdollistamassa ovat paikalliset yritykset ja organisaatiot.
”Ohjelman eri sisällöissä on ollut mukana jo yli 130 eri yritysten ja muiden työnantajaorganisaatioiden edustajaa. Edustettuina ovat laajasti niin yksinyrittäjät, mikroyritykset, pk-yritykset kuin globaalitkin toimijat eri toimialoilta. Työtä on tehty yhdessä eri koulujen opinto-ohjaajien kanssa. Meillä on yhteinen tahtotila kertoa nuorille työelämästä monipuolisesti”, kertoo Tiina.
”Tavoitteena Suomen vaikuttavin työelämäohjelma”
Ohjelman kehittäminen on yhdistänyt sekä molempien mielenkiinnonkohteita että molempien yksiköiden tavoitteita. Yhdessä tekeminen ja erilaiset näkökulmat ovat mahdollistaneet ohjelman onnistumisen.
”Tässä tiimissä voit heittää ilmoille hullunkin idean, josta loppujen lopuksi syntyy toteutettava kokonaisuus. Kun asenne ja suhtautuminen tekemiseen ovat samanlaisia, on vain taivas rajana”, sanoo Eemeli.
”Tätä työtä on ollut ilo tehdä Oulussa, missä yhteistyön voimalla ja pienellä ripauksella hullua heittäytymistä ja innokkuudella kokeilla kaikkea ensimmäisenä, olemme luoneet yhdessä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa jotain merkityksellistä ja jatkuvaa”, sanoo Tiina.
Työn Taitajat -kaksikko on asettanut toiminnalle kunnianhimoisen tavoitteen, joka on kehittää Suomen vaikuttavin työelämäohjelma nuorille.
”Tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle oululaiselle nuorelle tietoja ja kokemuksia työelämästä läpi opiskelupolun. Kun nuorella on tietoja ja työkaluja takataskussaan, pystyy hän paremmin suunnittelemaan omaa polkuaan”, päättävät Eemeli ja Tiina.

- Työn Taitajat on BusinessOulun ja Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden kehittämä ohjelma koulumaailman työelämäyhteistyöhön.
- Ohjelman sisältöjä ovat työelämäoppitunnit, opetushenkilöstön työelämäkoulutukset ja erikoistapahtumat, kuten Maailman suurin virtuaalinen yritysvierailu ja Päivä Taitajana -työvarjostuspäivä.
- Ohjelman tavoitteena on tarjota työnantajille kanava viestiä tulevaisuuden työntekijöille ja nuorille tietoja ja työkaluja oman tulevaisuuden suunnitteluun.
- Toiminta käynnistettiin syksyllä 2020 ja mukana on ollut jo yli 3800 nuorta ja yli 130 työelämänedustajaa eri organisaatioista.