Pääkirjoitus: Joh­ta­jan yli­herk­kä nahka ei tar­vit­se eri­tyis­suo­je­lua

Kolumni: Eläin­har­ras­tuk­set kai­paa­vat puh­dis­tus­ta ja "gu­ru­jen" me­ne­tel­mien tiukkaa ar­vioin­tia

Jääkiekko: Kaleva sel­vit­ti, mistä Kärp­pien 2000-lu­vun poh­jois­suo­ma­lai­set ovat läh­töi­sin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Edus­kun­taan koh­dis­tui ky­ber­hyök­käys syk­syl­lä – Krp: Tietoa voitu hankkia vieraan valtion hyö­dyk­si tai Suomen va­hin­goit­ta­mi­sek­si

Kyberhyökkäyksen vuoksi myös joidenkin kansanedustajien sähköpostien tietoturva vaarantui. Tietomurtoa tutkii keskusrikospoliisi.

Osa vaarantuneista sähköposteista kuuluu kansanedustajille. Arkistokuva eduskunnan täysistunnosta huhtikuulta.
Osa vaarantuneista sähköposteista kuuluu kansanedustajille. Arkistokuva eduskunnan täysistunnosta huhtikuulta.
Kuva: Arttu Laitala

Eduskuntaan on kohdistunut syksyllä kyberhyökkäys, kertoo eduskuntatiedotus. Hyökkäys havaittiin eduskunnan sisäisessä teknisessä valvonnassa.

Kyberhyökkäyksen takia joidenkin eduskunnan sähköpostitilien tietoturva vaarantui, ja osa vaarantuneista sähköpostitileistä kuului kansanedustajille.

Eduskunnan tietojärjestelmiin kohdistuneen tietomurron tutkinnasta vastaa keskusrikospoliisi.

Asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä tietomurtona ja vakoiluna, kerrotaan keskusrikospoliisin tiedotteessa. Esitutkinta on aloitettu loppusyksystä 2020.

Poliisi selvittää tietomurron tekotapaa sekä sitä, kuka tai ketkä murron ovat tehneet.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Muurman sanoo tiedotteessa, ettei teko ei ole sattumanvarainen tai vahinko.

– Tässä vaiheessa yhtenä vaihtoehtona on, että tuntemattomat tekijät ovat voineet hankkia tietomurrolla tietoa joko vieraan valtion hyödyksi tai Suomea vahingoittaakseen.

Tutkinnassa tehty kansainvälistä yhteistyötä

Rikosylikomisario Muurmanin mukaan murto on kohdistunut useampaan kuin yhteen henkilöön, mutta tarkkaa lukumäärää ei voida kertoa vaarantamatta käynnissä olevaa esitutkintaa.

Tutkinnassa tehdään tiivistä viranomaisyhteistyötä kotimaassa muun muassa suojelupoliisin kanssa. Lisäksi tutkinnassa on tehty kansainvälistä yhteistyötä.

Muurman kertoo, että tutkinta on edistynyt hyvin.

– Tapaukseen liittyvää tietoa kerätään hyvin monipuolisesti ja laajalti ja sitä analysoidaan huolellisesti. Tulosten perusteella tutkintaa kohdennetaan tarpeen mukaan ja tehdään tarvittavia lisäselvityksiä. Kyseinen tapaus on Suomessa poikkeuksellinen, kohteen laadun vuoksi vakava ja uhreille valitettava.

"Emme voi hyväksyä minkäänlaista vihamielistä kybertoimintaa"

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kommentoi hyökkäystä eduskunnan tiedotteessa.

– Eduskuntaan kohdistettu kyberisku on vakava hyökkäys demokratiaamme ja suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Emme voi hyväksyä minkäänlaista vihamielistä kybertoimintaa, olipa se valtiollisen tai ei-valtiollisen tahon toteuttamaa, Vehviläinen toteaa.

Vehviläisen mukaan Suomen on kaikin keinoin pidettävä huolta sekä julkisen että yksityisen sektorin tietoturvan korkeasta tasosta.

– Kyberturvallisuuden vahvistamiseksi tarvitsemme omia kansallisia toimia sekä aktiivista toimintaa EU-tasolla ja muussa kansainvälisessä yhteistyössä.

Vehviläisen mukaan eduskunta antaa tutkintaa tekevälle keskusrikospoliisille kaiken apunsa ja tukensa tietomurron selvittämiseksi.

Vehviläinen kertoo, että tutkinnan ollessa kesken eduskunta ei tässä vaiheessa kommentoi asiaa tämän enempää.

28.12. juttua ja otsikkoa päivitetty kello 14.29: Lisätty tietoja ja sitaatteja keskusrikospoliisin tiedotteesta, päivitetty otsikkoa.