
Eduskunta aloitti kello 10 äänestyksen siitä, antaako se valtakunnansyyttäjälle luvan nostaa syyte kansanedustaja Juha Mäenpäätä (ps.) vastaan tämän eduskuntapuheenvuorosta. Mäenpää oli rinnastanut siinä vuosi sitten turvapaikanhakijat vieraslajeihin.
Äänestys on historiallinen. Koskaan aikaisemmin nykyisen, vuonna 2000 voimaan tulleen perustuslain aikana täysistunnossa ei ole äänestetty kansanedustajan syytesuojan murtamisesta.
Koronavirustilanteen takia äänestys suoritetaan poikkeuksellisella tavalla. Siinä ei sovelleta eduskuntaryhmien herrasmiessopimusta, jonka mukaan äänestyksissä on paikalla eduskuntaryhmistä vain noin joka neljäs kansanedustaja.
Syyteluvasta äänestys suoritetaan niin, että siihen saavat osallistua kaikki kansanedustajat Mäenpäätä ja puhemiestä lukuun ottamatta. Äänestys tapahtuu kuitenkin porrastetusti viidessä ryhmässä, jotka muodostetaan valtiosalissa kansanedustajien sukunimen alkukirjaimen mukaan. Näin minimoidaan koronaviruksen tartuntariskiä.
Edustajien toivotaan noudattavan aakkosittain porrastettua äänestystapaa, mutta äänestys on avoinna koko äänestyksen ajan. Turvavälit pitää huomioida ja äänestysnapin painamisen pitää poistua istuntosalista sivuovesta.
Syyttämisluvan myöntäminen Mäenpään tapauksessa vaatisi perustuslain mukaan taakseen vähintään viisi kuudesosaa äänistä. Sitä ei ole luvassa, koska perussuomalaiset pystyvät yksinään sen estämään. Tukea heiden odotetaan saavan kristillisdemokraateilta ja joiltakin yksittäisiltä edustajilta.
Mäenpää ei saa osallistua äänestykseen, koska perustuslain mukaan kansanedustaja on esteellinen osallistumaan päätöksentekoon asiassa, joka koskee häntä henkilökohtaisesti.

Istunto ei lopu siihen
Perjantai on eduskunnan viimeinen istuntopäivä ennen kesän istuntotaukoa.
Päivä ei lopu yhteen äänestykseen. Mäenpään tapauksen jälkeen käsittelyyn tulevat valtion neljättä lisätalousarviota koskevat äänestykset.
Niissä äänestetään neljäsosavahvuudella lukuun ottamatta vastalausetta, jossa hallitukselle esitetään epäluottamusta. Siinä kaikki kansanedustajat ovat paikalla ja äänestys suoritetaan porrastetusti.
Lisätalousarvion jälkeen käsittelyyn tulee vielä kolme muuta asiaa, muun muassa vanhusten hoidon hoitajamitoitus.
Porrastettua äänestystä käytettiin myös puhemiehen vaalissa 9. kesäkuuta. Se tapahtui suljetuin äänestyslipuin.
Istuntotauolta eduskunta palaa 1. syyskuuta, ellei sitä ennen eduskuntaa kutsuta poikkeuksellisesti koolle.