Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Luitko jo tämän: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Droo­ni­tut­ki­mus laa­je­nee - Ouluun tulee maan en­sim­mäi­nen droo­nien len­non­joh­don tes­ti­alue

Drolo-hankkeessa aiotaan tutkia ja ratkoa monia droonien lennättämiseen liittyviä pulmia.

Oulu
Drolo-hankkeessa aiotaan tutkia ja ratkoa monia droonien lennättämiseen liittyviä pulmia.
Drolo-hankkeessa aiotaan tutkia ja ratkoa monia droonien lennättämiseen liittyviä pulmia.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

VTT:n vetämä Drolo-tutkimushanke pystyttää Suomen ensimmäisen droonien lennonjohdon testialueen Oulun seudulle.

Hankkeessa aiotaan tutkia ja ratkoa monia droonien lennättämiseen liittyviä pulmia.

Kumppaneina projektissa on joukko alan keskeisiä kansallisia kaupallisia ja tutkimustoimijoita. Hanke luo myös ekosysteemin, joka jatkossa synnyttää drooneihin liittyviä innovaatioita ja uutta liiketoimintaa.

Business Finlandin ja kumppaneiden yhdessä rahoittama, noin 7,5 miljoonan euron Drolo-projekti alkoi huhtikuussa 2021 ja kestää kaksi vuotta.

Hanketta koordinoi VTT ja tutkimuspuolelta kumppaneina ovat Aalto-yliopisto ja Ilmatieteen laitos. Vientituotteitaan ja palveluitaan on kehittämässä joukko yrityksiä: Fintraffic lennonvarmistus, Nokia, Insta, TactoTek, Oulun satama, Fleetonomy ja MediaTek.

Johtava tutkija Petri Mononen Oulun VTT:ltä toimii hankkeen tutkimuskoordinaattorina.

Hänen mukaansa hankkeessa on monia tutkimusaiheita. Kaikilla hankkeen kumppaneilla on Monosen mukaan omat tärkeät mielenkiinnon kohteensa.

– Uusi ja innovatiivinen asia hankkeessa on valvotun ilmatilan ja drooni-ilmatilan yhteispeli, jos yksi asia pitäisi valita näistä monista asioista. Se on VTT:lle keskeinen asia, miten vilkkaan lentoaseman lähialueella hallitaan droonien toimintaa, Mononen sanoo.

Hänen mukaansa yritetään saada aikaan hallittu toimintamalli, jossa drooneille luotaisiin tietty käytävä, jossa drooneilla voitaisiin operoida lentoaseman liepeillä.

Eurooppalainen lainsäädäntö etenee ja se mahdollistaa uudenlaista ammattimaista käyttöä drooneille. Tulossa on U-Space järjestelmiä eli kaupunkien alailmatilan hallintaratkaisuja, joiden odotetaan olevan käytössä Euroopan laajuisesti alkuvuodesta 2023.

Monosen mukaan Oulu sopii erinomaisesti testialueeksi vaativille kokeiluille, joissa testataan tulevaisuuden miehittämättömän ilmailun ratkaisuja kaikkien kaupunkiseutujen käyttöön. Alueella on vilkas muttei kuitenkaan liian vilkas lentoasema ja lisäksi satama, saaristoa ja kaupunkiympäristö.

Tutkimus- ja testialueeseen kuuluvat Oulun lentoasema, satama, keskusta, Linnanmaan kampusalue, Ruskon aluetta ja myöskin Hailuoto.

Monosen mukaan varsinaiset testilennot alkanevat laajemmassa mitassa ensi keväänä, sitä ennenkin mittauslentoja voidaan tehdä esimerkiksi 5G:hen liittyen.

– Drooneja toki löytyy jo nyt, mutta tutkimustarkoituksia hyödyntäviä lentoja pystytään tekemään vuoden päästä.