Do­ku­ment­ti: Ai­ka­mat­ko­ja jal­ka­pal­lon his­to­rian huip­pu­het­kiin – nos­tal­gian­näl­kä tyy­dyt­tyy, kun pääsee seu­raa­maan par­hai­den pe­laa­jien tai­do­kas­ta har­haut­te­lua

Jalkapallon historiassa on lukuisia ikimuistoisia tilanteita ja tarinoita. Niitä on hyvä muistella tänä kesänä, kun EM-kilpailut siirrettiin.
Jalkapallon historiassa on lukuisia ikimuistoisia tilanteita ja tarinoita. Niitä on hyvä muistella tänä kesänä, kun EM-kilpailut siirrettiin.
Kuva: Tomi Hänninen

Jalkapallon hienoimmat hetket

★★★★ Jalkapallon vuoden 1970 MM-kilpailut muistetaan Brasilian taidokkaasta pelistä ja muun muassa Carlos Alberton legendaarisesta maalista loppuottelusta.

Kyseessä olivat myös ensimmäiset kisat, jotka välitettiin värikuvana kotikatsomoihin.

Kisoilla oli myös synkempi puoli. Brasilian sotilasdiktatuuri edisti omaa valtaansa ja suosiotaan jalkapallon ja maajoukkueen menestyksen avulla. Muun muassa näitä tapahtumia ja monia muita jalkapallon historiallisia hetkiä ja tarinoita käydään läpi Yle TV2:n viisiosaisessa dokumenttisarjassa Jalkapallon hienoimmat hetket.

Sarjan ensimmäisessä osassa muistellaan myös Argentiinan etenemistä mestaruuteen vuoden 1978 kotikisoissa.

Samalla käydään läpi, kuinka vielä Brasilian junttaakin julmempi sotilasdiktatuuri halusi näyttää maailmalle, että talousvaikeuksista kärsivässä ja ihmisoikeuksia rikkovassa maassa asiat ovat hyvin.

Dokumentissa on hienoja hetkiä, kun legendaariset pelaajat, kuten Jairzinho, Pelé, Rivelino ja Mario Kempes, muistelevat vuosikymmeniä myöhemmin ikimuistoisia hetkiä ja komeita maaleja. Nostalgiannälkä tyydyttyy, kun pääsee seuraamaan oman aikansa parhaiden pelaajien taidokasta pallon siirtelyä ja harhauttelua.

Sarjan tulevissa osissa muistellaan muun muassa Diego Maradonan värikkäitä hetkiä MM-kisoissa ja Kamerunin jättiyllätystä vuoden 1990 kisoissa.

TV2 klo 21.00