Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Di­gi­hy­pe rapisi kou­luis­sa, kun mo­bii­li­lait­tei­den tuomat on­gel­mat al­koi­vat kaatua niskaan – nyt lie­ve­il­miöi­hin on korkea aika puuttua

Mobiililaitteet toivat kouluihin uusien mahdollisuuksien ohella odottamattomia ongelmia. Lieveilmiöt etenkin kännyköiden kohdalla ovat todellisia. Usko digilaitteiden autuaaksitekevyyteen näyttää saavuttaneen kyllästymispisteensä.

Oulun kaupunginvaltuustolle jätettiin viime maanantaina aloite, jossa esitetään Oulun kouluihin yhteisiä järjestyssääntöjä kännyköiden käyttökiellon toteuttamiseksi oppitunneilla. Aihe on ajankohtainen ja tärkeä.

Tapa, jolla kännykän aiheuttamat ongelmat saadaan paremmin kuriin, on kuitenkin syytä miettiä huolella. Kouluja ja opettajia on kuultava, oppilaiden ja näiden vanhempien kanssa keskusteltava. Asia kuuluu heille kaikille.

Kuten keskiviikon Kaleva kertoi, ilmiöön on Oulun kouluissa jo tartuttukin ja jutun esimerkkitapausten mukaan järkevällä tavalla. Oppitunneilla kännykät pysyvät piilossa, ja ne voidaan ottaa esille, jos niistä on oppimistilanteessa hyötyä.

Kännykkäriippuvuudesta on tullut maailmanlaajuinen puheenaihe.
Kännykkäriippuvuudesta on tullut maailmanlaajuinen puheenaihe.
Kuva: NARONG SANGNAK

Muutoksia kännyköiden käytön sääntöihin saattaa olla tulossa joka tapauksessa. Petteri Orpon hallitus aikoo tehdä lakimuutoksia, joilla voidaan nykyistä tehokkaammin rajoittaa mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana. Hallitusohjelmassa tavoite mainitaan esi- ja perusopetuksen kohdalla.

Aivan toimettomina ongelmia ei ole ylemmillä tasoillakaan seurattu. Opetushallitus on laatinut teemasta pitkät ohjeet, Opetusalan ammattijärjestö OAJ tiivistetyt.

Niiden mukaan kouluilla on jo nyt mahdollisuus rajoittaa kännyköiden käyttöä koulupäivän aikana.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.