Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Pääkirjoitus
Tilaajille

De­mo­kra­tian pohja va­kau­tui Yh­dys­val­lois­sa, ja mikä mer­kit­tä­vin­tä, Donald Trumpin haave pa­luus­ta Val­koi­seen taloon koki pahan ko­lauk­sen

Vähäpätöiseltä kuulostavan tapahtuman, välivaalien, seuraukset saattavat tällä kertaa olla Yhdysvalloille ja maailmalle poikkeuksellisen kauaskantoiset. Monessa suunnassa huokaistaan helpotuksesta, jos vaalit katkaisivat Donald Trumpin paluun valtaan.

Punaista aaltoa pidettiin mahdollisena, jopa todennäköisenä. Povaus liittyi tiistaina pidettyihin Yhdysvaltain kongressin välivaaleihin ja republikaanien menestykseen niissä. Republikaanien tunnusväri Yhdysvalloissa on punainen, demokraattien sininen.

Republikaanit etenivätkin ja hankkivat selvän enemmistön kongressin toiseen kamariin, alahuoneeseen. Senaatin paikkajako taas oli torstaina edelleen avoinna, koska laskenta oli muutamassa osavaltiossa kesken.

Vaalien tuloksessa on joka tapauksessa monta merkittävää piirrettä: republikaanien menestys jäi alle odotusten, ja demokraattien tulosta voi kuvata sanalla torjuntavoitto. Näkemys vain vahvistuu, jos 100-paikkainen senaatti jää heille.

Demokraatit voivat olla tyytyväisiä tulokseen myös siksi, että presidenttikausien puolivälissä pidettävät kongressivaalit sujuvat presidenttipuolueella yleensä vaisusti – näin etenkin, jos presidentin suosio kyntää syvällä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.