Kylät: Lai­ta­saa­ren asuk­kaat kehuvat omaa idyl­liään

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Re­pub­li­kaa­nit mat­kal­la hie­noi­seen enem­mis­töön USA:n edus­ta­jain­huo­nees­sa, mutta "pu­nai­nen aalto" jäi haa­veek­si

Georgian osavaltiossa joudutaan uusimaan senaattorivaalit. Äänestys on 6. joulukuutta.

Washington
Pennsylvanian senaattoriksi valittu demokraatti John Fetterman juhli vaalivoittoa.
Pennsylvanian senaattoriksi valittu demokraatti John Fetterman juhli vaalivoittoa.
Kuva: JIM LO SCALZO

Yhdysvaltain välivaaleissa republikaanit näyttivät saavan hienoisen enemmistön edustajainhuoneeseen, mutta heidän toiveensa "punaisesta aallosta" romuttui demokraattien uhmattua ennakko-odotuksia.

Republikaanit olivat CNN:n mukaan keränneet 203 paikkaa ja demokraatit 187 paikkaa keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Edustajainhuoneessa on kaikkiaan 435 paikkaa.

Kisa senaatin pakoista oli tasaisen tiukka. Ääntenlaskun ollessa vielä kesken republikaanien paikkaluku oli CNN:n mukaan 49 ja demokraattien 48. BBC antoi molemmille paikkaluvuksi 48. Senaatissa on sata jäsentä.

Georgian osavaltiossa joudutaan uusintavaaliin, kertoi maan media. Istuva demokraattisenaattori Raphael Warnock ja republikaani Herschel Walker olivat tasoissa hieman alle 50 prosentin ääniosuuksilla.

Välivaalien uusintakierros Georgiassa järjestetään 6. joulukuuta.

Osavaltion vaalilakien mukaan uusintavaalit on järjestettävä, jos kumpikaan ehdokas ei saa yli puolta äänistä.

Välivaaleissa valittiin noin kolmasosa senaattoreista ja täytettiin edustajainhuoneen paikat.

Ääntenlasku oli vielä kesken keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Demokraattiehdokas nappasi republikaanien senaattorinpaikan Pennsylvaniassa

Senaatissa paikat olivat ennen välivaaleja tasan 50–50, ja demokraattien enemmistö perustuu vain varapresidentti Kamala Harrisin ääneen.

Demokraattien näkymät paranivat huomattavasti sen jälkeen kun varmistui, että ratkaisevassa vaa'ankieliosavaltiossa Pennsylvaniassa demokraattien John Fetterman voitti kisan republikaani Mehmet Ozia vastaan. Kyseessä oli siis senaattorinpaikan siirtyminen puolueelta toiselle.

Muista senaatin vaa'ankieliosavaltioista republikaanit veivät voiton Pohjois-Carolinassa ja Ohiossa, demokraatit puolestaan New Hampshiressa. Ohiossa voiton otti ex-presidentti Donald Trumpin tukema J.D. Vance, jolle Trumpin tuki oli ratkaisevan tärkeää etenkin republikaanien esivaaleissa.

Z-sukupolven edustaja ensi kertaa kongressiin

Edustajainhuoneessa republikaanit näyttivät siis palaavan ruoriin, mutta välivaalit antoivat kuitenkin ristiriitaisia viestejä ex-presidentti Trumpille, jonka on odotettu ilmoittavan ensi viikolla halunsa olla mukana seuraavissa presidentinvaaleissa.

Trumpin haastajaksi republikaanien presidenttiehdokaskisaan ounasteltu Floridan kuvernööri Ron DeSantis saavutti suuren vaalivoiton uusiessaan kuvernöörin paikkansa.

Niin kutsutun Z-sukupolven edustaja eli 1990-luvun puolivälin jälkeen syntynyt nousee ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain kongressiin. Yhdysvaltalaiskanavien mukaan 25-vuotias demokraattien ehdokas Maxwell Frost on valittu edustajainhuoneeseen Floridasta.

– Teimme historiaa floridalaisille, Z-sukupolvelle ja kaikille, jotka uskovat meidän ansaitsevan paremman tulevaisuuden, Frost tviittasi tuloksen selvittyä.

Afroamerikkalainen, kuubalaislähtöisen adoptioäidin kasvattama Frost erottuu edustajainhuoneessa, joka on suurelta osin valkoinen ja jonka keski-ikä on ollut 58 vuotta.