Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

De­mo­kra­tia – sään­nös­tel­ty voi­ma­va­ra

Demokratia syntyi aikoinaan jo antiikin Kreikassa ja suurimman käytännön merkityksensä se sai vasta nykyisen Yhdysvaltain liittovaltion muodostuttua ja noudatettua kaksipuoluejärjestelmää.

Se ei kuitenkaan liene osoittautunut parhaaksi demokratian ilmentymäksi, kuten nyt on esimerkiksi jo nähty tämän kaksipuoluejärjestelmän tuskainen hoipertelu jopa puhemiehen saamiseksi parlamentille.

Tosin demokratiaahan se puolueen sisäinenkin äänestysvääntö on. Monipuoluejärjestelmä ei siellä menestynyt, ja vaihtoehtojen vähyyden vuoksi kansakin on vakavasti kahtia jakautunut.

Heikosti kehittyneissä maissa ja jopa keskellä Eurooppaa demokratia näyttää olevan heikoilla, kun EU:n oikeusvaltiosäännöt eivät sovi joillekin yksinvaltiaille, mutta runsaat EU:n koheesio- ynnä muut rahat kelpaavat kyllä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.