Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Vanhat kuvat: Lu­mi­lau­tai­lun suosio nousi 2000-lu­vul­la ja nuoriso väsäsi omia hyp­py­rei­tä

Kolumni: Lapsi ihol­la­ni laski tes­to­ste­ro­ni­ta­so­ja­ni nuorena isänä ja jää­kiek­koi­li­ja­na

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

CNN: Uk­rai­na­lais­ku­ver­nöö­rin mukaan Venäjä val­mis­tau­tuu hyök­käyk­seen idässä – Ukraina ja Venäjä vaa­ti­vat Butshan kau­pun­gin ta­pah­tu­mien kä­sit­te­lyä YK:n tur­val­li­suus­neu­vos­tos­sa

Kiova/Helsinki
Ukrainalaiset saivat Butshan kaupungin jälleen haltuunsa. Ukrainan mukaan kaupungin alueelta on löytynyt satojen siviilien joukkohauta ja siviilien ruumiita on lojunut kuvien perusteella myös kaupungin kaduilla.
Ukrainalaiset saivat Butshan kaupungin jälleen haltuunsa. Ukrainan mukaan kaupungin alueelta on löytynyt satojen siviilien joukkohauta ja siviilien ruumiita on lojunut kuvien perusteella myös kaupungin kaduilla.
Kuva: ATEF SAFADI

Ukrainan sotilashallintoa Luhanskin alueella johtavan Serhi Haidain mukaan Venäjä on keskittänyt huomattavan määrän joukkoja ja kalustoa alueelle. CNN:n lainaaman Haidain mukaan venäläiset ovat ilmiselvästi valmistautumassa hyökkäykseen.

Haidain mukaan venäläissotilaat olivat yrittäneet läpimurtoa ukrainalaisten linjoihin jo viime yönä, mutta hyökkäys oli torjuttu.

Venäjä on aiemmin kertonut vähentävänsä sotilastoimiaan muun muassa Kiovan suunnalla ja keskittyvänsä enemmän Itä-Ukrainaan.

Butshan tapahtumat halutaan YK:n käsittelyyn

Sekä Venäjä että Ukraina ovat vaatineet Ukrainan Butshan kaupungin tapahtumien käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa, kertoo The New York Times.

Venäjä on vaatinut turvallisuusneuvoston tapaamista maanantaille. Venäjän varasuurlähettiläs YK:ssa kertoi venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan Butshan tapahtumissa olevan kyse "ukrainalaisten radikaalien provokaatiosta".

Ukraina on taas vaatinut turvallisuusneuvoston tapaamista tiistaille. Ukrainan mukaan satoja ihmisiä on löydetty joukkohaudoista Butshassa Kiovan ulkopuolella. Ukraina syyttää Venäjää sotarikoksista.

YK ei ole vielä vahvistanut turvallisuusneuvoston kokouksen järjestämistä asian vuoksi.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi sunnuntaina vaativansa riippumatonta tutkimusta siviilikuolemiin Butshan kaupungissa Ukrainassa.

Ainakin yli 1 400 siviiliä on kuollut ja yli 2 000 siviiliä on haavoittunut Ukrainassa Venäjän hyökättyä maahan, kertoo YK:n ihmisoikeusneuvosto.

Zelenskyi Venäjälle: Kulttuurinne ja ihmismäisyytenne hävisi surmaamienne ukrainalaisten mukana

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi puheessaan sunnuntai-iltana, että haluaa jokaisen Venäjän valtion päättäjän näkevän, miten heidän käskyjään pannaan toimeen.

– Kulttuurinne ja ihmismäisyytenne hävisi surmaamienne ukrainalaisten mukana, hän kertoi.

Hän muistuttaa Nato-maita siitä, kuinka Ukraina jätettiin Itä-Euroopan "harmaalle alueelle" Naton ja Venäjän väliin Bukarestin vuoden 2008 huippukokouksessa. Zelenskyi kutsui Saksan entisen liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan entisen presidentin Nicolas Sarkozyn vierailemaan Butshassa.

– He näkisivät, mitä myönnytyspolitiikka Venäjää kohtaan on saanut aikaan 14:ssä vuodessa, Zelenskyi kertoi puheessaan.

Britannia: Mariupolin valtaus Venäjän keskeinen tavoite Ukrainassa

Mariupolin satamakaupungin valtaus on lähes varmasti Venäjän keskeinen tavoite Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö Ukrainaa koskevassa tilannekatsauksessaan.

Mariupolin valtauksen myötä Venäjä saisi luotua maayhteyden miehittämälleen Krimin niemimaalle.

Satelliittikuva näyttää, kuinka Mariupolin rakennukset ovat tuhoutuneet Venäjän hyökkäyksessä. Kuva on otettu 29. maaliskuuta.
Satelliittikuva näyttää, kuinka Mariupolin rakennukset ovat tuhoutuneet Venäjän hyökkäyksessä. Kuva on otettu 29. maaliskuuta.
Kuva: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Brittiministeriön mukaan raskaat taistelut jatkuvat Mariupolissa, mutta Ukrainan joukot pitävät edelleen tiettyjä alueita hallussaan.

Venäjän saartaman Mariupolin siviiliväestöä on yritetty evakuoida jo viikkoja. Kaupungissa arvioidaan olevan edelleen noin 160 000 ihmistä.

Venäjän on viime aikoina arveltu siirtävän sotatoimiensa painopistettä Itä- ja Etelä-Ukrainaan.