Kalevan kisat: Oulun Py­rin­nön Laura Loponen aitoi SM-prons­sil­le

Terveys: Iho­syö­vis­tä va­ka­vim­man me­la­noo­man esiin­ty­vyys on yleis­ty­nyt, mutta ennuste on pa­ran­tu­nut

Chloe Kelly rat­kai­si voit­ta­mat­to­mal­le Eng­lan­nil­le Eu­roo­pan mes­ta­ruu­den, viime vuoden EM-pet­ty­mys ei tois­tu­nut

Arvokisakulta on Englannin joukkueelle historian ensimmäinen. Lontoon Wembleyllä ottelua seurasi lähes 90 000 katsojan ennätysyleisö.

Englannin Chloe Kelly (oik.) tuuletti villisti 2–1-osumaa.
Englannin Chloe Kelly (oik.) tuuletti villisti 2–1-osumaa.
Kuva: Neil Hall

Kisajärjestäjä Englanti on voittanut jalkapallon naisten Euroopan mestaruuden. Englanti nujersi Lontoossa pelatussa loppuottelussa Saksan jatko-ottelun jälkeen 2–1.

Englannin sankariksi nousi jatko-ottelussa vaihtohyökkääjä Chloe Kelly, joka tökkäsi 111. peliminuutilla pallon Saksan verkkoon kulmapotkun jälkeen. Pallo jäi pomppimaan kulmapotkun jälkeen Saksan rangaistusalueelle, ja Manchester Cityä edustava Kelly, 24, oli tilanteessa valppaimpana.

Arvoturnauskulta on Englannin naisten joukkueelle historian ensimmäinen. Miehissä jalkapallon emämaa on voittanut vain yhden arvoturnauksen, maailmanmestaruuden kotikisoissa 1966.

Lontoon Wembleyllä ottelua seurasi EM-historian ennätysyleisö, 87 192 katsojaa, joista suurin osa juhli riemukkaasti historiallista mestaruutta.

Wiegmanin huima putki jatkuu

EM-kulta oli Englannin hollantilaiselle mestarivalmentajalle Sarina Wiegmanille toinen peräkkäinen. Wiegman johdatti Hollannin Euroopan mestariksi 2017, ja Englannin peräsimessä hän ei ole vielä hävinnyt otteluakaan.

Englannin viime syyskuusta alkanut saldo on Wiegmanin alaisuudessa vakuuttava: EM-kisojen jatko-otteluvoitot huomioiden 18 voittoa, kaksi tasapeliä, nolla tappiota ja vain viisi päästettyä maalia. EM-kotiturnauksessa Englanti päästi yhteensä kaksi maalia.

Viime kesänä Englannin miehet hävisivät EM-finaalin samaisella Wembleyn stadionilla. Tuolloin Italia vei rangaistuspotkukilpailussa mestaruuden Englannin nenän edestä.

Saksan kapteeni ja sielupelaaja loukkaantuneena

Englanti siirtyi 1-0-johtoon 62. peliminuutilla, kun keskikentän Keira Walsh lävisti 62. peliminuutilla Saksan pelaajapakan loistavalla pystysyötöllään ja vapautti Kellyn ohella vaihdosta kentälle tulleen Ella Toonen läpiajoon. Toone tsippasi kylmäpäisesti pallon yli Saksan maalivahdin Merle Frohmsin, ja kotiyleisö repesi juhlaan.

Saksan tasoitus oli lähellä vain paria minuuttia myöhemmin, mutta Lina Magullin laukaus pysähtyi Mary Earpsin vartioiman maalin tolppaan. Lopulta Magull ja Saksa saivat palkintonsa 79. minuutilla, kun keskikenttäpelaaja laukoi pallon verkkoon hienon syöttökuvion jälkeen.

Saksa kärsi ottelun alla kovan takaiskun, kun joukkueelle kuusi turnausmaalia iskenyt ykköshyökkäjä Alexandra Popp joutui jäämään pois kokoonpanosta. Saksan kapteenina toimiva Popp, 31, kärsi maan jalkapalloliiton mukaan lihasvammoista ottelua edeltäneessä lämmittelyssä, ja hänen korvaajakseen avaukseen nousi Lea Schüller.

Schüller sai Saksan turnausavauksen jälkeen koronatartunnan, eikä hän ollut pelannut sen jälkeen minuuttiakaan.

Vietiinkö Saksalta rangaistuspotku?

Saksa oli lähellä siirtyä johtoon 25 peliminuutin kohdalla. Magull lähetti kulmapotkun maalille ja tavoitti puolustaja Marina Hegeringin, jonka yritys ei kuitenkaan ohittanut Englannin pelaajamuuria ja maaliviivaa. Pallo osui Englannin kapteenin Leah Williamsonin ylhäällä olleeseen käteen, mutta videotuomari ja ukrainalaiserotuomari Kateryna Monzul eivät nähneet rangaistuspotkulle aihetta.

Saksa hallitsi toista puoliaikaa Englannin lievässä komennossa menneen avausjakson jälkeen. Kellyn 2–1-maalin jälkeen kahdeksankertainen EM-kultajoukkue Saksa ei kuitenkaan päässyt enää lähelle maalintekoa, vaan Englanti hyydytti vastustajansa pelin mestarillisesti.