Bras­si­mim­mi sai Mika Rän­nä­lin jä­mäh­tä­mään 22 vuo­dek­si New Yorkiin – nyt pia­nis­ti on pa­lan­nut juu­ril­leen ja ottaa Ou­lun­sa­lo Soin oh­jak­set

Oulu
Rakkaus Oulua kohtaan on vain vahvistunut maailmalla, samoin Oulun murre, sanoo 22 vuotta Yhdysvalloissa elänyt Mika Rännäli.
Rakkaus Oulua kohtaan on vain vahvistunut maailmalla, samoin Oulun murre, sanoo 22 vuotta Yhdysvalloissa elänyt Mika Rännäli.
Kuva: Pia Alatorvinen

– Olen aina ollut sydämeltäni oululainen. Tuntuu hienolta päästä työskentelemään juurillani, sanoo 22 vuotta Yhdysvalloissa kansainvälistä uraa tehnyt ja nyt Ouluun palannut pianisti-säveltäjä Mika Rännäli.

Hänet valittiin vastikään Oulunsalo Soi -festivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Rännäli ottaa kamarimusiikkifestivaalin ohjat Kreeta-Maria Kentalalta tulevan kesän Oulunsalo soi -juhlallisuuksien jälkeen.

– Vaikka virallisesti siirryn puikkoihin vasta syksyllä, työ on jo alkanut ja pitkät suuntaviivat on jo hahmoteltu, Rännäli sanoo.

Koronan tuomista haasteista huolimatta Rännälin tavoitteena on kasvattaa festivaalin budjettia ja laajentaa rahoituspohjaa, mikä mahdollistaisi vuosittain yhden ”isomman täkyn” kutsumisen juhlille.

– Haluan säilyttää paitsi festivaalin korkean tason, myös intiimin kamarimusiikillisen hengen, hän summaa.

Brassimimmi sai jäämään

Mika Rännäli ei ota musiikkifestivaalin ohjaksia käsiinsä ensimmäistä kertaa. Hän toimi Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuosina 2002–2008.

Miehen päätyö ja elämä on kuitenkin ollut viimeiset 22 vuotta Yhdysvalloissa, New Yorkissa.

Keikkailin, pidin yksityistä pianokoulua ja sävelsin. Tämä kombo toimi todella hyvin, kunnes tuli korona ja muutti kaiken.

– Lähdin Oulussa koulut käytyäni Sibelius-Akatemiaan lukemaan maisteriksi ja sieltä Nykiin tekemään yksivuotista jatkotutkintoa. Kuinkas ollakaan tapasin siellä erään brassimimmin (pianisti Vanessa Cunha), rakastuimme, menimme naimisiin ja sillä tiellä vierähti 20 vuotta, Rännäli taustoittaa.

Hän kertoo työskennelleensä NY:ssa musiikkialan ”hybridi-freelancerina”.

– Keikkailin, pidin yksityistä pianokoulua ja sävelsin. Tämä kombo toimi todella hyvin, kunnes tuli korona ja muutti kaiken.

Vahva kotiseuturakkaus

Korona sysäsi jo jonkin aikaa Eurooppaan muuttoa harkinneen perheen myymään lähes kaiken omaisuutensa ja muuttamaan Rännälin synnyinseudulle Ouluun.

Uusi koti löytyi Pyykösjärveltä läheltä Rännälin vanhempia.

– Tulimme kaamoksen kynnyksellä syyskuussa. Tiesin, että minä kyllä viihdyn Oulussa, mutta vaimostani ja 7-vuotiaasta pojastani en ollut varma. Nyt kuitenkin näyttää sille, että kaikki olemme muuttoon tyytyväisiä. Vaimoni opettelee parhaillaan suomen kieltä ja poikamme on innokas ekaluokkalainen Oulun kansainvälisessä koulussa.

Työrintamallakin pilkahti valoa tunnelin päässä joulukuussa, kun Rännälille tarjottiin kuin tilauksesta Oulunsalo Soi -pestiä.

– Olen tästä mahdollisuudesta kiitollinen.

Kalenteri alkoi täyttyä

Uuteen pestiin valmistautumisen ohella Rännäli on jatkanut pianonsoiton opetusta etänä New Yorkiin.

– Olen miettinyt myös sitä, millä tavalla voisin siirtää maailmalta kerättyjä oppejani nuorelle pianistipolvelle Pohjois-Suomeen.

Keikkakalenterikin on alkanut jo hiljalleen täyttyä. Rännäli on kiinnitetty esiintyjänä muun muassa 12.–15. elokuuta pidettävän Oulusalo Soi -konsertteihin.

Vapaa-ajallaan Rännäli viihtyy keittiössä ja luonnossa.

– Rakastan hyvää ruokaa ja ruuanlaittoa. Liikun myös mielelläni ulkona. Juuri nyt nautimme perheeni kanssa tästä oikeasta oululaisesta talvesta.

Miehen suunnitelmissa on myös herätellä kuntoilumielessä vanha kilpatanssiharrastus henkiin uudelleen.

– Juniorivuosina tuli tanssittua muutama SM-mitalikin, Rännäli paljastaa.