Ukrainan sota: Oulun uk­rai­na­lai­set muut­ta­vat nyt omiin asun­toi­hin, Help Cen­te­ril­lä kii­reis­tä aikaa

Luitko jo tämän: Hevosia vä­ki­val­loin kä­sit­te­le­vät ken­git­tä­jät ovat ylei­nen, mutta vaiettu ilmiö

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Bloom­berg: Saksa kan­sal­lis­ta­mas­sa Uni­pe­rin, neu­vot­te­lut lähes valmiit

Uutistoimiston mukaan sopimuksen yksityiskohtia hiotaan edelleen, mutta Saksa pyrkisi tiedottamaan asiasta tämän viikon aikana.

Bryssel
Kuva Uniperin hiilivoimalasta Saksan Petershagenissa.
Kuva Uniperin hiilivoimalasta Saksan Petershagenissa.
Kuva: SASCHA STEINBACH

Saksa on lähes saanut neuvoteltua sopimuksen energiayhtiö Uniperin kansallistamiseksi, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Nimettömiin lähteisiin nojaavan Bloombergin mukaan Saksa on päässyt asiasta ymmärrykseen Uniperin ja sen suomalaisen emoyhtiön Fortumin kanssa ja viimeisiä yksityiskohtia hiotaan edelleen. Fortum kieltäytyi kommentoimasta asiaa Bloombergille.

Median mukaan Saksa pyrkii tiedottamaan asiasta tämän viikon aikana.

Bloomberg kertoi viime viikolla, että Saksa suunnittelee hankkivansa haltuunsa enemmistöosuuden Uniperista ennen kriisiyhtiön tuntuvaa pääomittamista. Uutistoimiston mukaan Saksa harkitsee myös kahden muun kaasuyhtiön kansallistamista.

Uniper on ajautunut kriisiin, kun Venäjä on alkanut käyttää energian säännöstelyä painostuskeinona. Yhtiö joutuu hankkimaan maakaasua korkeaan hintaan ja kauppaamaan sitä edelleen vanhoilla sopimushinnoilla. Yhtiön toimitusjohtaja on sanonut Uniperin tekevän tappiota jopa 100 miljoonaa euroa päivässä, mutta analyytikot ovat esittäneet vielä korkeampia lukuja.

Suomen omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi tiedotusvälineille Brysselissä tiistaina, ettei valtio-omistaja hyväksyisi energiayhtiö Fortumin tytäryhtiön Uniperin kansallistamista Saksassa ilman kompensaatiota. Tuppurainen on aiemmin sanonut pitävänsä tärkeänä, että kansallistamisen toteutuessa Uniper palauttaa saamansa kahdeksan miljardin rahoituspaketin Fortumille.

Suomen oppositiopuolueet jättivät tänään kaksi erillistä välikysymystä hallituksen toiminnasta Uniperiin liittyen.