Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Kärpät: Ari Stenius jatkaa Oulun Kärp­pien lii­ga­ot­te­lui­den se­los­tus­ta Radio Ka­le­vas­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Biden: Yh­dys­val­lat ja sen liit­to­lai­set vas­taa­vat voi­mak­kail­la toi­mil­la, jos Venäjän so­ti­laal­li­nen toi­min­ta li­sään­tyy Uk­rai­naa vastaan

Yhdysvallat on huolissaan Venäjän toimista Ukrainan rajalla. Venäjä haluaa takuut, ettei Ukraina liity Natoon.

Moskova/Washington
Presidentti Joe Biden tervehti ruudulla Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia virtuaalisen tapaamisen alussa.
Presidentti Joe Biden tervehti ruudulla Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia virtuaalisen tapaamisen alussa.
Kuva: MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREML

Yhdysvallat ja sen liittolaiset vastaavat presidentti Joe Bidenin mukaan voimakkailla taloudellisilla ja muilla toimilla, jos Venäjän sotilaallinen toiminta lisääntyy Ukrainaa vastaan.

Tämän Biden kertoi tiistaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa käymänsä videoneuvottelun aikana, kerrottiin Valkoisen talon lausunnossa.

Biden myös toisti tukensa Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle sekä kehotti palaamaan diplomatian keinoihin.

Putin kehotti puolestaan Yhdysvaltoja takaamaan sen, ettei sotilasliitto Nato laajene itään päin, kertoi Kreml lausunnossaan.

Lisäksi Venäjä haluaa takuut siitä, ettei sen lähellä oleviin maihin sijoiteta hyökkäysaseita.

Kaiken kaikkiaan Kreml luonnehti Putinin ja Bidenin keskusteluja suoriksi ja ammattimaisiksi.

Presidenttien videoneuvottelu kesti pari tuntia. Neuvotteluja on pidetty Bidenin vajaan vuoden kestäneen presidenttikauden yhtenä keskeisimmistä tapaamisista ulkopolitiikan saralla.

Valkoisen talon mukaan Bidenin on määrä keskustella neuvottelujen tuloksista Britannian, Ranskan, Saksan ja Italian johtajien kanssa. Sama viisikko keskusteli myös ennen Bidenin ja Putinin videoneuvottelua.

Biden keskustelee Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa torstaina, kertoivat yhdysvaltalaisvirkailijat.

Länsi huolestunut mahdollisesta hyökkäyksestä Ukrainaan, Venäjä kiistänyt syytökset

Yhdysvallat ja Ukraina ovat sanoneet, että Venäjä on koonnut kymmeniätuhansia sotilaita lähelle Ukrainan rajaa ja että hyökkäys voisi alkaa ensi kuussa. Venäjä on syytökset kiistänyt ja sanonut olevansa huolissaan Ukrainan armeijan mobilisoinnista lähelle Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien alueita.

Venäjä on myös halunnut takuut siitä, ettei Ukraina liity sotilasliitto Natoon, kun taas länsivaltojen mukaan Ukrainan suvereniteettia täytyy kunnioittaa.

EU valmis lisäämään pakotteita, jos Venäjä uhkaa Ukrainaa sotilaallisesti

Putinin ja Bidenin neuvottelujen alla Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi, että Venäjään kohdistetaan lisää ja tiukempia pakotteita, jos se uhkaa Ukrainaa sotilaallisesti.

Von der Leyen ei täsmentänyt, mihin toimiin EU tarvittaessa ryhtyy. Sen sijaan hän korosti EU:n täyttä ja horjumatonta tukea Ukrainalle aggression edessä, jota hänen mukaansa edustaa Venäjän "massiivinen" sotilaallisen materiaalin lisäys Ukrainan rajalla.

– Tällä hetkellä Venäjän harkitut valinnat ja aggressiiviset toimet jatkavat Euroopan turvallisuuden horjuttamista, von der Leyen sanoi.

Bloomberg: USA yrittää vaikuttaa Saksan uuteen hallitukseen kaasuputkiasiassa

Uutistoimisto Bloomberg kertoi Yhdysvaltojen patistavan Saksaa suostumaan siihen, että se keskeyttäisi kiistellyn Nord Stream 2 -kaasuputkiprojektin, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan. Bloomberg perustaa tietonsa näkemiinsä asiakirjoihin.

Presidentti Bidenin hallinto pyrkii saamaan Saksan uudelta hallitukselta tällaisen lupauksen, kertoi asioita tunteva lähde Bloombergin mukaan.

Nord Stream 2 on tärkeä hanke sekä presidentti Vladimir Putinille että Saksalle, joka on riippuvainen Venäjältä tuodusta kaasusta.

Pitkäaikainen kaasuputkihanke on ajoittain aiheuttanut jännitteitä Yhdysvaltain ja Saksan välille, koska väistyvä Saksan liittokansleri Angela Merkel on ollut haluton käyttämään sitä poliittisena aseena Putinia vastaan.

Osana heinäkuussa allekirjoitettua sopimusta Merkelin hallitus sitoutui ryhtymään toimiin, jos Venäjä käyttää energiaa aseena tai toimii aggressiivisesti Ukrainaa vastaan. Sopimuksessa myös annettiin vakuutuksia Ukrainalle ja sen asemalle muiden kaasulinjojen kauttakulkumaana.

7.12. kello 23.15: Päivitetty uutinen kauttaaltaan, päivitetty otsikkoa.