Oulun yliopisto: Pro­fes­so­ri teki po­lii­sil­le tut­kin­ta­pyyn­nön Oulun yli­opis­ton johdon toi­mis­ta

Pääkirjoitus: Tuntien odotus venyy vuo­ro­kau­sik­si – hoi­ta­ja­pu­las­ta tullut vaa­ral­li­nen ter­veys­ris­ki

Biden lupasi Yh­dys­val­loil­ta tukea Suo­mel­le ja Ruot­sil­le mah­dol­li­sia hyök­käyk­siä vastaan Na­to-ha­ku­pro­ses­sin aikana – Yh­dys­val­lat on luot­ta­vai­nen, että "Turkin huolet pois­tu­vat"

Washington/Helsinki
Presidentti Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat tukee Suomea ja Ruotsia näiden Nato-prosessin aikana.
Presidentti Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat tukee Suomea ja Ruotsia näiden Nato-prosessin aikana.
Kuva: WILL OLIVER

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi keskiviikkona tukevansa vankasti Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksia. Samalla hän tarjosi Yhdysvaltain tukea mahdollisia hyökkäyksiä tai hyökkäyksen uhkia vastaan jäsenyyden vahvistamisen aikana.

Valkoisen Talon julkaisemassa tiedotteessa Biden kuvaili maiden jäsenhakemuksia historiallisiksi ja toivotti ne lämpimästi tervetulleiksi. Suomi ja Ruotsi toimittivat jäsenhakemuksensa sotilasliitto Natolle keskiviikkona.

Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon vahvistaa Bidenin mukaan entisestään puolustusyhteistyötä ja hyödyttää koko sotilasliittoa.

Presidentti Biden kertoi myös odottavansa innolla torstaita, jolloin hän toivottaa Washingtoniin tervetulleeksi presidentti Sauli Niinistön ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin. Kolmikon on Bidenin mukaan määrä keskustella lisää Nato-hakemuksista ja Euroopan turvallisuudesta.

Neuvonantaja: Yhdysvallat on luottavainen, että Turkin huolet poistuvat

Yhdysvallat on luottavainen sen suhteen, että Turkin huolet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyen poistuvat, sanoo presidentti Joe Bidenin neuvonantaja Jake Sullivan.

Uusien Nato-jäsenten hyväksymiseksi tarvitaan kaikkien jäsenmaiden ratifiointi, joten Turkki pystyy halutessaan estämään uusien jäsenten tien Natoon. Suomi ja Ruotsi toimittivat jäsenhakemuksensa Natolle keskiviikkona.

Suomen valtionjohto on kertonut olevansa optimistinen sen suhteen, että asiat Turkin kanssa saadaan selvitettyä keskustelemalla.

Sullivanin mukaan Yhdysvalloissa ollaan niin ikään luottavaisia, että Suomi ja Ruotsi liittyvät loppupeleissä Natoon ja "Turkin huolet saadaan käsiteltyä".

– Meillä on erittäin hyvä tunne siitä, mihin tämä johtaa, hän sanoi.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Turkin vastahankaisuus ei vielä merkitse sitä, että Suomi ja Ruotsi olisivat menettäneet mahdollisuuden saada Nato-jäsenhakemuksensa nopeasti käsiteltyä. Niinistö arveli suomalaismedialle keskiviikkona Tukholmassa, että Turkin kannat nousevat esiin myös keskusteluissa Washingtonissa, jonne presidentti matkaa suoraan valtiovierailulta Ruotsista.

Turkkilaislehti listasi Turkin vaatimukset Suomelle ja Ruotsille

Turkin hallintoa lähellä oleva ja virallista linjaa tiukasti noudattava Sabah-lehti on listannut Turkin vaatimukset Suomelle ja Ruotsille. Vaatimuslista on kymmenkohtainen.

Lehden mukaan Suomen ja Ruotsin tulisi ensinnäkin "selventää kantansa" Kurdistanin työväenpuolue PKK:hon ja siihen liittyviin muihin terroristijärjestöihin. Maiden parlamenteissa ei saisi lehden mukaan jatkossa istua PKK:n johtavia edustajia – tämä kohta koskee lähinnä Ruotsia.

Lehden mukaan Turkki vaatii, että kaikenlainen tuki Pohjois-Syyriassa toimivalle, PKK:hon liittyvälle kurdien YPG-järjestölle tulee katkaista. Lisäksi yhteydet PKK:n johtohahmoihin Irakissa ja Syyriassa on katkaistava.

Yhdysvalloissa asuvan turkkilaissaarnaaja Fethullah Gülenin johtaman liikkeen Turkista paenneiden edustajien "disinformaatio" Turkkia kohtaan on lopetettava, listassa lukee.

PKK:n, YPG:n ja niihin liittyvien muiden järjestöjen palautettaviksi vaaditut edustajat on lehden mukaan palautettava Turkkiin nopeasti. Palautettavien palautusprosessia on nopeutettava.

Turkki: "Terroristien" tilit jäädytettävä

Sabahin mukaan "kaikenlainen Turkkia uhkaava toiminta" on lopetettava. Lisäksi Suomen ja Ruotsin tulisi perustaa Turkin kanssa yhteinen mekanismi, jonka kautta maat voisivat läheisesti tehdä yhteistyötä Turkin kanssa "terrorismia vastaan".

Terrorismin tukemiseen liitettyjen tahojen tilit on Sabahin mukaan jäädytettävä ja tahojen rahaliikenne tukahdutettava. Terrorijärjestöihin liittyvien "niin sanottujen kansalaisjärjestöjen" toiminta ja varojenkeruu on Sabahin mukaan estettävä.

Esille nousi myös asevientikielto

Myös aiemmin uutistoimisto Bloombergille puhuneet Turkin viranomaiset painottivat, että Turkin keskeisimmät vaatimukset Suomelle ja Ruotsille niiden Nato-jäsenyyshakemusten hyväksymiseksi liittyvät kurdijärjestöihin.

He myös nostivat esiin asevientikiellon, jonka Suomi ja Ruotsi asettivat osana EU-rintamaa vuonna 2019 Turkin Syyriaan tekemän hyökkäyksen takia.

Vaikka Turkilla ei ole merkittävää asekauppaa Suomen ja Ruotsin kanssa, ei se virkamiesten mukaan halua periaatteessa ottaa liittoumaan maita, jotka eivät suostu asekauppoihin sen kanssa.

Puolueelleen AKP:lle puhunut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan toisti keskiviikkona kantansa, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin edustajien "ei kannata vaivautua" matkustamaan Turkkiin taivuttelemaan maata tuen saamiseksi Nato-jäsenyydelle.