Luitko jo tämän: Sä­de­sie­ni lymysi Oulun po­lii­si­ta­los­sa, po­lii­sin yk­si­näi­nen tais­te­lu päättyi äl­lis­tyt­tä­vään voit­toon kor­keim­mas­sa oi­keu­des­sa

Pääkirjoitus: Kou­lu-uh­kauk­set eivät koskaan ole hyvää "läp­pää"

Kalevan podcastit: Raksila on isojen muu­tos­ten edessä, mutta min­kä­lais­ten?

Au­to­maat­tiyh­tiö: Ve­nä­läis­ten tekemä Nos­to-au­to­maat­tien tyh­jen­tä­mi­nen kä­tei­ses­tä Suomen itä­ra­jal­la es­te­tään al­ku­vii­kos­ta

Venäläiset eivät pian enää pysty tyhjentämään Suomen itärajan Nosto-käteisautomaatteja, kertoo automaatteja Suomessa hoitava yhtiö.

Nokas CMS-yhtiö kertoo saaneensa sovittua maksujenvälittäjän ja China Union Payn kanssa, että China Union Pay -korttien toiminta keskeytetään Suomen Nosto-automaateissa ensi maanantaista alkaen.

Yhtiö kertoo venäläisten viime viikkojen aikana tyhjentäneen Suomen itärajalla ja Kaakkois-Suomessa Nosto-automaatteja käteisestä jopa tunneissa. Normaalisti automaateissa on riittänyt seteleitä useiksi päiviksi.

Samalla kansainvälisellä ei-sanktioidulla kortilla on voitu nostaa jopa kymmeniä tuhansia euroja, Nokas CMS kertoo.

– Aiemmin meillä ei ollut pankkiautomaattioperaattorina keinoja estää ei-sanktioiduilla China Union Pay -korteilla tehtyjä käteisnostoja loukkaamatta kansainvälisiä sopimuksia. Nyt Norjassa käydyt neuvottelut tuottivat tulosta. Suomessa olevien käteisautomaattien ensisijainen tehtävä on palvella suomalaisia käteistarpeissa”, Nosto-automaattien maajohtaja Risto Lepo kertoo tiedotteessa.

Yhtiön mukaan ei-sanktioiduilla China Union Payn korteilla tehtyjen nostojen sekä eurojen määrä on viime viikkoina monisatakertaistunut normaalista.

– Rahahuoltomme ja resurssimme eivät yksinkertaisesti ole pysyneet tämänkaltaisen käteisen hamstraamisen perässä. Käteisnostojen summat ovat olleet pahimmillaan niin suuria, ettei kyse voi olla yksityisten venäläisten turistien ostoksista Suomen puolella, Lepo sanoo.

Käteisen vieminen Venäjälle on sanktioitu EU-maissa. Tilanne on työllistänyt myös rajaviranomaisia, sillä tullin tulee valvoa käteisen viemistä rajan yli.