Pysäköinti: Ki­vi­sy­dä­men uudet jär­jes­te­lyt epäi­lyt­tä­vät, mutta saavat myös kii­tos­ta Kalevan ky­se­lys­sä

Pienituloisuus: Ou­lu­lai­nen Jaakko Koi­vu­kan­gas kertoo, miten alle tu­han­nen euron pal­kal­la tulee toimeen

Hankkeet: Hei­nä­pään jal­ka­pal­lon­sta­dion­pro­jek­ti jäihin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Aulis Jokinen vaihtoi öl­jy­kat­ti­lan kau­ko­läm­pöön – ener­gia­re­mon­tin tekevä saa tu­han­sien eurojen tuen, näin va­lit­set useista vaih­to­eh­dois­ta oikean läm­mi­tys­muo­don

Kotiinsa energiaremonttia tekevä voi joutua odottamaan avustuspäätöstä jopa 10 kuukautta. Pirkanmaan ely-keskuksen jonossa on yli 8 000 hakemusta. Ely varoittaa liikkeellä olevista huijausviesteistä.

Aulis Jokisen koti lämpenee tätä nykyä kaukolämmöllä öljylämmityksen sijaan. Energiaremontti sujui hyvin ja avustusten hakeminen onnistui energianeuvojan avustuksella.
Aulis Jokisen koti lämpenee tätä nykyä kaukolämmöllä öljylämmityksen sijaan. Energiaremontti sujui hyvin ja avustusten hakeminen onnistui energianeuvojan avustuksella.
Kuva: Juha Sinisalo

Öljylämmityksen vaihtamiseen tarkoitettujen avustusten käsittely on ruuhkautunut pahoin. Avustuspäätöstä voi joutua odottamaan jopa kymmenen kuukautta.

Hakemusten pitkät käsittelyajat koskevat Pirkanmaan ely-keskuksen kautta jaettavia valtionavustuksia, joita on voinut hakea vuodesta 2020 lähtien.

– Ruuhkat alkoivat heti, kun avustuksia alettiin jakaa meidän kauttamme. Reilussa vuodessa saimme yli 17 000 hakemusta ja tähän mennessä on tehty 9 500 päätöstä. Tällä hetkellä hakemuksia on jonossa koko ajan noin 8 000 kappaletta, ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä Pirkanmaan ely-keskuksesta sanoo.

Heikkilän mukaan avustushakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksessä ja ruuhkan purkamiseksi ely-keskukseen on palkattu uusia käsittelijöitä.

Tukea voi hakea kolmesta eri paikasta

Omakotitalon remonttiin voi saada taloudellista tukea ely-keskuksen avustusjärjestelmän kautta, kotitalousvähennyksenä tai Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran myöntämänä energia-avustuksena.

Aran avustuksissa ei riitä pelkän järjestelmän vaihtaminen, vaan avustuksen saamiseen vaikuttaa energiaremontin vaikutus koko talon energiatehokkuuteen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.