Pääkirjoitus: Pu­heen­joh­ta­jil­ta läh­te­nyt mopo käsistä – jäitä hattuun vaa­li­ten­teis­sä, mallia poh­joi­ses­ta

Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ato­mi­ener­gia­jär­jes­tön johtaja kes­kus­te­li Putinin kanssa ja pai­not­ti tur­va­vyö­hyk­keen pe­rus­ta­mi­sen tär­keyt­tä Za­po­rizh­zhjan ydin­voi­ma­lan ym­pä­ril­le

Tilanne voimalan ympärillä on Grossin mukaan tullut yhä vaarallisemmaksi.

Pietari
Kuvassa atomienergiajärjestön väkeä Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella.
Kuvassa atomienergiajärjestön väkeä Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella.
Kuva: D. CANDANO LARIS/IAEA HANDOUT

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtajan Rafael Grossin mukaan ukrainalaisen Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille on saatava kiireesti turvavyöhyke. Tätä hän oli painottanut tiistaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa käymissään neuvotteluissa, kerrotaan järjestön Twitter-tilillä.

Grossin mukaan tilanne ydinvoimalan ympärillä on "tullut yhä vaarallisemmaksi, epävakaammaksi ja haastavammaksi", sillä toistuvat hyökkäykset aiheuttavat uhkan ydinturvallisuudelle.

– Meillä ei ole varaa hukata enempää aikaa. Panokset ovat korkeat, Grossi sanoi ja lisäsi, että täytyy tehdä kaikki tarvittava ydinonnettomuuden välttämiseksi.

Keskusteluja Putinin kanssa Grossi luonnehti "erittäin tärkeiksi ja välttämättömiksi".

Venäjän valtiollinen televisio kertoi Putinin sanoneen, että Venäjä on ydinvoimalan kohdalla "avoin dialogille".

Viime viikolla Grossi tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. He tapaavat jälleen myöhemmin tällä viikolla Grossin ja Putinin keskustelujen jälkeen, IAEA tviittasi.

Venäjän miehittämä ydinvoimala sijaitsee Zaporizhzhjan alueella, joka kuuluu niihin alueisiin, jotka Venäjä väittää liittäneensä Itseensä. Venäjän joukot eivät kuitenkaan kontrolloi koko Zaporizhzhjan aluetta.

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan tulituksesta voimalan lähistöllä.