Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaupat: Tans­ka­lais­ket­ju avaa uuden liik­keen Oulun kes­kus­taan

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Arvio: Kar­hu­nai­nen kertoo 1500-lu­vul­la eläneen Mar­gue­ri­te de la Rocquen us­ko­mat­to­man sel­viy­ty­mis­ta­ri­nan

Ruotsalainen Karolina Ramqvist on kirjoittanut romaaneja, novelleja ja esseitä, minkä lisäksi hän on toiminut Arena-lehden päätoimittajana.
Ruotsalainen Karolina Ramqvist on kirjoittanut romaaneja, novelleja ja esseitä, minkä lisäksi hän on toiminut Arena-lehden päätoimittajana.
Kuva: Jasmine Storch

Tunnetun ruotsalaisen feministin ja palkitun kirjailijan Karolina Ramqvistin (s. 1976) Karhunainen kertoo 1500-luvulla eläneen Marguerite de la Rocquen tarinan.

Marguerite oli ranskalainen aatelisnainen, jonka linnanherra Jean-François de la Rocque de Roberval jätti karhujen asuttamalle saarelle kesken Kanadaan suuntautuneen tutkimusmatkan.

Marguerite vietti usean vuoden asumalla luolassa ja hankkimalla ravintonsa metsästämällä. Aluksi hän ei ollut yksin, mutta lopulta Paholaisten saareksi nimetty maa vei hautaansa niin rakastajaksi uumoillun miehen, palvelijan kuin Margueriten synnyttämän vauvankin.

Viimein saarelle poikennut laiva poimi Margueriten kyytiin ja vei takaisin Ranskaan, jossa hän kertoi tarinansa muun muassa kuninkaan sisarelle.

Näistä seikoista historioitsijat ovat aika lailla yhtä mieltä. Kiistelyä on aiheuttanut niin Margueriten ja Robervalin sukulaisuuden laatu kuin Robervalin motiivi Margueriten julmaan kohteluun. Oliko syynä Margueriten siveetön käytös, Robervalin mustasukkaisuus vai laskelmoitu petos?

Ramqvist sukeltaa alkuperäislähteiden äärelle.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.