Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­mu­yöl­lä kolmas ta­hal­laan sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Apu­lais­oi­keus­kans­le­ri py­säyt­ti kaa­vail­lut ra­ja­tiu­ken­nuk­set – si­sä­mi­nis­te­rin mukaan val­mis­te­lua tehdään nyt toi­sel­la mal­lil­la

Helsinki
Kuva Vartiuksen raja-asemalta tiistaina.
Kuva Vartiuksen raja-asemalta tiistaina.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoi tiistaina toimittajille eduskunnassa, että rajatiukennuksia valmistellaan nyt toisella mallilla. Hän ei kuitenkaan sanonut, millaisella mallilla.

– Meidän tehtävämme on ensisijaisesti varmistaa suomalaisten turvallisuus ja kansalaisten turvallisuus. Siltä osin emme voi jäädä seisoskelemaan tumput suorina.

Aiemmin tiistaina kerrottiin, että apulaisoikeuskansleri on pysäyttänyt itärajan rajoitustoimia tiukentavan hallituksen esityksen, koska siinä ei olisi riittävästi turvattu mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan tämä ei tarkoita sitä, että kaikki olisi tässä vaiheessa pysähtynyt, sillä muitakin malleja on ja työ jatkuu. Hänen mukaansa asia tuo hetken viivästyksen.

Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen arvioi sisäministeriön esityksen päätösluonnoksen, muistioluonnoksen ja salassa pidettävän muistion. Puumalaisen mukaan ehdotetun sisältöisen päätöksen jatkovalmisteluun ei ole oikeudellisia edellytyksiä.

– Asiakirjat eivät sisällä riittäviä takeita sille, että päätöksellä säilytettäisiin perustuslaissa, EU:n oikeudessa, Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja muissa ihmisoikeusasiakirjoissa turvattu aito ja tehokas mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua, Puumalainen sanoo päätösluonnoksesta.

Apulaisoikeuskansleri arvioi päätöstä laillisuusvalvonnan näkökulmasta.


Päivitetty kauttaaltaan kello 21.31.