Pääkirjoitus: Joh­ta­jan yli­herk­kä nahka ei tar­vit­se eri­tyis­suo­je­lua

Kolumni: Eläin­har­ras­tuk­set kai­paa­vat puh­dis­tus­ta ja "gu­ru­jen" me­ne­tel­mien tiukkaa ar­vioin­tia

Jääkiekko: Kaleva sel­vit­ti, mistä Kärp­pien 2000-lu­vun poh­jois­suo­ma­lai­set ovat läh­töi­sin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Anniina Mikaman Myrrys voitti To­pe­lius-pal­kin­non, Reetta Nie­me­läs­tä Arvid Ly­dec­ken -voit­ta­ja ro­maa­nil­laan Mustan Kuun ma­ja­ta­lo

Suomen Nuorisokirjailijat ry palkitsee vuosittain korkeatasoisen nuorten- ja lastenkirjan.

Anniina Mikaman Topelius-palkinnon voittanut Myrrys on kansanperinteestä ammentava ylistyslaulu suomalaiselle luonnolle.
Anniina Mikaman Topelius-palkinnon voittanut Myrrys on kansanperinteestä ammentava ylistyslaulu suomalaiselle luonnolle.
Kuva: Otto Virtanen

Anniina Mikaman orpopojan kasvutarinaa ja suomalaista mytologiaa yhdistävä teos Myrrys (WSOY) on voittanut vuoden 2022 Topelius-palkinnon. Arvid Lydecken -palkinnon sai puolestaan Reetta Niemelän fantasiamaailmaa ja todellista maailmaa kuvaava Mustan Kuun majatalo (Lasten Keskus).

Palkintoraati kuvailee Anniina Mikaman (s. 1977) Myrrys-romaania fantastisen upealla kielellä kirjoitetuksi seikkailuksi: "Raatiimme teki erityisen vaikutuksen Mikaman kertojantaidot. Myrrys nielaisi meistä jokaisen maailmaansa heti ensimmäisillä sivuillaa."

Raadin mukaan aihepiirinsä, sujuvan kerrontansa ja mieleenpainuvien hahmojensa ansiosta kirjassa on aineksia aikansa klassikoksi.

Mikaman esikoisromaani Taikuri ja taskuvaras voitti Topelius-palkinnon vuonna 2019 ja kirjan jatko-osa Huijarin oppipoika oli ilmestymisvuonnaan ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Palkintoraadin mukaan Reetta Niemelän romaanissa fantasiamaailma muodostaa uskottavan ja ehjän kokonaisuuden yhdessä todellisen maailman kanssa.
Palkintoraadin mukaan Reetta Niemelän romaanissa fantasiamaailma muodostaa uskottavan ja ehjän kokonaisuuden yhdessä todellisen maailman kanssa.
Kuva: Uzi Varon

Reetta Niemelän (s. 1973) kirjoittamaa ja Katri Kirkkopellon kuvittama Mustan Kuun majatalo on ensimmäinen osa kirjasarjaa.

Palkintoraadin mukaan kirja nousi voittajaksi sen lämpimän tunteen vuoksi, jonka se jättää lukijan sydämeen pitkäksi aikaa. "Hahmot ovat rakastettavan inhimillisiä tunteineen, ongelmineen ja heikkouksineen."

Raati kiittää siitä, kuinka luonnonsuojeluun ja eläinten kohteluun liittyvät teemat on kirjoitettu mukaan hienovaraisesti. Teos muistuttaa saarnaamatta ja lämmöllä siitä, miten ihmisten vastuulla on huolehtia maapallosta ja sen erilaisista otuksista.

Reetta Niemelän kirjat Miljan kesä ja Miljan talvi (2002) sekä Makkarapiruetti (2005) ovat olleet Finlandia Junior -palkintoehdokkaina.

Topelius-palkinto myönnetään vuosittain korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle.

Palkinnot jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry. Molemmat palkinnot ovat 2 022 euroa. Topelius-palkintoa on jaettu vuodesta 1946 lähtien ja Arvid Lydecken -palkintoa vuodesta 1969 lähtien.