Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ana­lyy­si: Teol­li­suu­den har­tei­ta painaa en­nen­nä­ke­mä­tön vastuu, kun vien­ti­teol­li­suus neu­vot­te­lee työ­eh­dois­ta – rat­kai­sul­la on suora vai­ku­tus myös kun­ta-alan palk­koi­hin

Sota Ukrainassa vaikuttaa monellakin tapaa neuvottelupöydässä. Toisaalta se on pääsyy korkeaan inflaatioon, toisaalta ulko- ja turvallisuuspoliittinen epävakaus lähialueilla luo painetta työmarkkinasopuun Suomessa.

Suomen vienti on noin 40 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Euromääräisesti laskettuna tavaroiden ja palveluiden viennin arvo oli 98 miljardia euroa vuonna 2021.
Suomen vienti on noin 40 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Euromääräisesti laskettuna tavaroiden ja palveluiden viennin arvo oli 98 miljardia euroa vuonna 2021.
Kuva: Joel Maisalmi
Analyysi

Ukrainan sodan aiheuttama rakettimainen hintojen nousu ja viime syksyn poikkeuksellinen julkisen sektorin palkkaratkaisu tuovat lisäkierrettä neuvotteluihin, kun vientiteollisuus neuvottelee työehdoista.

Kyse ei ole vain teollisuuden työntekijöiden palkoista, vaan tiistaina jatkuvilla neuvotteluilla on suora vaikutus myös kunta-alan kesäkuussa 2022 sovittuihin palkkoihin. Parhaillaan neuvotellaan siis vajaan parin miljoonan suomalaisen palkoista.

Suomen kansatalouden kannalta pelissä on paljon, sillä konsulttiyhtiö KPMG:n tuoreen laskelman mukaan peräti 47 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta syntyy vientiteollisuudessa. Vientialojen teettämään selvitykseen on laskettu mukaan teollisuuden suora vaikutus, välilliset vaikutukset ja kulutuksen tuoma arvonlisä. Yhteensä vientialojen panokseksi Suomen bruttokansantuotteeseen on laskettu 101,5 miljardia euroa vuodessa.

Labore-tutkimuslaitoksen johtava tutkija Merja Kauhanen arvioi, että kunta-alan palkkaratkaisu hankaloittaa ratkaisua teollisuudessa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.