Ana­lyy­si: Kärp­pien tus­kai­nen run­ko­sar­ja on kolmen asian summa

Oulu
Jussi Jokinen on ollut tällä kaudella Kärppien neljänneksi tehokkain pistemies.
Jussi Jokinen on ollut tällä kaudella Kärppien neljänneksi tehokkain pistemies.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oululaiset on kyllästetty vuosien saatossa Kärppien menestyksellä. Tervakaupungissa oletetaan joka kevät ikään kuin itsestäänselvyytenä Kärppien taistelevan Suomen mestaruudesta – yleensä vieläpä suurimpana mestarisuosikkina. Mikään muu ei vaativille pohjoispohjalaisille tunnu kelpaavan.

Tällä kaudella kansa ei ole saanut ainakaan runkosarjan osalta mitä odottivat, sillä Kärppien tiistaina päättyvä perussarja oli kaikkea muuta kuin onnistunut.

Kärpät kyykkäsi yllättäen etenkin kotikaukalossaan, vaikka Raksila on kautta aikojen tunnettu vastustajille vaikeana paikkana pelata. Kärpät nappasi täyden pistepotin kotiluolassaan vain yhdeksän kertaa eli keskimäärin vain joka kolmannesta kotipelistään. Kotisaldo on pikkupetojen tämän vuosituhannen heikoin.

Vieraskaukaloissa peli kulki paremmin, sillä ennen viimeistä reissupeliään Kärpät oli koko sarjan toiseksi paras vierasjoukkue. Tätä tekstiä kirjoitettaessa Kärpillä on jäljellä vielä yksi peli perussarjaa. Sarjan keskikastin tasaisuutta kuvaa se, että ennen viimeistä peliään Kärpät voi päätyä sarjassa mille tahansa sijalle välillä 4–7.

Tehot konkareilta

Isossa kuvassa Kärppien normaalia vaisumpi runkosarja oli kolmen asian summa. Pelaajahankinnat eivät ole kaikilta osin osuneet, iso osa jo edellisellä kaudella Kärpissä kiekkoilleista pelasi edellisvuotta vaisummin, eikä Mikko Mannerin johtama valmennustiimi osannut luoda joukkueelle istuvaa pelitapaa. Tasonnostajia ei ole Kärpissä liiaksi näkynyt.

Pelillisesti valoa alkoi näkyä tunnelin päässä vasta vuodenvaihteen jälkeen, kun Kärpät sai puolustus- ja keskialueen pelaamisensa tiiviiksi. Tammi–helmikuussa Kärpät pelasi 15 ottelun pätkän, jonka aikana joukkue jäi pisteittä vain kerran. Pohja hyvälle jaksolle rakennettiin joulukuun pitkän koronatauon aikana. Runkosarjan loppu oli Kärpille taas vaikeampi ja oululaiset joutuivat taistelemaan suorasta pudotuspelipaikasta loppuun saakka.

Pelilliset ongelmat viisikkopelaamisessa ja yhteispelissä söivät joukkuetta rotan lailla. Yksittäisistä pelillisistä asioista ylivoimapelaaminen on ollut Oulussa ongelma jo pitkään. Kärpät teki pakkopelimaaleja sarjassa neljänneksi vähiten – käytössä oleviin pelimerkkeihin nähden aivan liian vähän.

Tehojen puolesta Kärpät oli edelleen kokeneiden konkareidensa reppuselässä. Ykkössentteri Cody Kunykin jälkeen joukkueen parhaat pistemiehet olivat 39-vuotias Mika Pyörälä, 38-vuotias Jussi Jokinen, sekä kesken kauden joukkueeseen liittynyt Juhamatti Aaltonen, 35.

Pikkupetojen puolustuksesta puuttui selkeä johtohahmo. Ludwig Byström ja Mikko Niemelä kantoivat läpi kauden suurta pelillistä vastuuta. Tshekkipuolustaja Libor Sulak kiekkoili kaikista selkeimmin pelikirjan eri sivulla, eikä kanadalaispuolustaja Shaun Heshka ole enää aivan entisessä vireessään.

Maalivahtiosastolla Patrik Rybar otti alkuvaikeuksien jälkeen ykkösmaalivahdin valtikan vakuuttavasti haltuunsa, mutta Justus Annusen toinen liigakausi on ollut ensimmäistä vaikeampi.

Tätä tekstiä kirjoitettaessa Kärppien pudotuspeliohjelma ei ole vielä selvillä. Olipa ohjelma millainen tahansa, Kärppien keväästä ei ole syytä odottaa Oulussa kovin pitkää.