Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Pääkirjoitus: Ve­ty­ta­lous voi tuoda pi­ris­tys­ruis­keen Poh­jois-Poh­jan­maal­le, mutta myös vas­tus­tus­ta on odo­tet­ta­vis­sa

Ana­lyy­si: Kär­pil­lä meni run­ko­sar­jas­sa paljon pieleen – ensi kau­del­la on ryh­ti­liik­keen aika

Oulun Kärpät on menestymään tottunut suurseura, ei työharjoittelupaikka.

Oulu
Lauri Marjamäki jäänee Oulun Kärppiin vielä ensi kaudeksi.
Lauri Marjamäki jäänee Oulun Kärppiin vielä ensi kaudeksi.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen/Arkisto

Moni kärppäkannattaja seurasi lauantaina silmä kovana Ilveksen ja KalPan liigakamppailua.

Petri Kontiolan jatkoaikalämärin sinetöityä Ilveksen voiton – tai oululaisittain KalPan tappion – moni pohjoisen kiekkojännäri heittäytyi itsekseen hiljaisen maltilliseen tuuletukseen. Kontiolan maali varmisti Kärppien pudotuspelikevään.

Kontiolan sinetöimä Kärppien pudotuspelipaikka kertoo karua kieltä oululaisten kaudesta. Pikkupetojen pudotuspelipaikan ei pitäisi missään nimessä ratketa muiden pelien tulosten perusteella runkosarjan loppusuoralla.

Sarjataulukko ei kuitenkaan valehtele, kauden aikana on mennyt paljon pieleen.

Jälkianalyysin paikka

Kärpät lähti sesonkiin suurten kysymysmerkkien saattelemana tulokasvalmentajan komennossa, kun Lauri Mikkola sai palkinnon pitkästä urastaan oululaisseurassa.

Mikkola ei päävalmentajana kuitenkaan onnistunut. Kärpillä ei ollut toimivaa pelitapaa, se menee väistämättä päävalmentajan piikkiin.

Kärppien johtoportaankin on syytä katsoa peiliin. Päävalmentajapäätöksen seurassa tekevät urheilutoimenjohtaja Harri Aho, toimitusjohtaja Tommi Virkkunen sekä Kärppien hallitus epäonnistuivat siinä missä Mikkolakin.

On syytä tehdä tarkka jälkianalyysi, miksi Kärpät päätyi valmentajavalintaansa.

Kärppien valmentajapolku kaipaa sen analyysin jälkeen varmasti päivitystä. Jatkossa pikkupetojen liigajoukkuetta ei voi valmentaa miesten tasolla täysin tulokasvalmentaja. Oulun Kärpät on menestymään tottunut suurseura, ei työharjoittelupaikka.

Uusvanha päävalmentaja

Kärpät vaihtoi päävalmentajaa lopulta helmi–maaliskuun vaihteessa, kun Venäjän sota Ukrainassa päätti Helsingin Jokereiden toiminnan. Uusvanha päävalmentaja Lauri Marjamäki tipahti Kärppien lautaselle kuin Manulle illallinen. Ilman Jokereiden tilannetta Mikkola olisi varmasti valmentanut kauden loppuun.

Marjamäen mukana tulivat puolustaja David Sklenicka ja pikkupetojen oma kasvatti Julius Junttila. Heidän lisäkseen Kärpät hankki kevään aikana hyökkääjät Rudolf Cervenyn, Antti Kalaputaan ja Kirill Slepetsin. Maalivahtiosasto täydentyi Libor Kalikilla ja puolustus Sklenickan lisäksi Damir Musinilla.

Pelaajaruletti alleviivaa omalta osaltaan Kärppien ongelmia.

Puolustuspeli tiivistyi

Marjamäki marssi Ouluun tutun työkalupakin kanssa.

Puolustuspelaaminen tiivistyi välittömästi, trapista ei Kärpissä tingitä. Vanha sanonta kuuluu, että puolustus voittaa mestaruuksia, mutta Kärppien kohdalla keväästä ei taida toimivasta peräpäänpaketista huolimatta tulla sittenkään kovin pitkää.

Hyökkäyspeli ontuu – se kantaa kevään peleissä minkä kantaa.

Marjamäki jäänee Ouluun vielä ensi kaudeksi, ellei Kärpät onnistu houkuttelemaan Jokereiden alasajon myötä vaille valmennuspaikkaa jäänyttä Antti Pennasta pohjoiseen. Ensi kauden jälkeen Marjamäki siirtynee Ilveksen puikkoihin monivuotisella sopimuksella.

Ryhtiliikkeelle Marjamäen johdolla on Oulussa aikaa vuosi. Pirkkalalainen on pumpannut organisaation renkaat täyteen jo kerran aiemminkin. Nyt pitäisi toistaa sama temppu ennen paluuta kotiin Tampereelle, kunhan nimet isketään ensin sopimuspaperiin.