Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ana­lyy­si: His­to­ria havisee Ro­va­nie­mel­lä – ­kor­kein oikeus ko­koon­tuu tällä puimaan Kit­ti­lä-ju­pak­kaa

Korkein oikeus siirtyy pohjoiseen neljäksi päiväksi pohtimaan Kittilä-jupakkaa harvinaisessa suullisessa käsittelyssä. Ratkaisusta haetaan ennakkotapausta tuleviin oikeudenkäynteihin.

Korkein oikeus yrittää tällä viikolla ottaa selvää, tehtiinkö Kittilän kunnantalolla laittomuuksia vuonna 2013–2014. Arkistokuva Kittilän kunnanvaltuuston istuntosalista.
Korkein oikeus yrittää tällä viikolla ottaa selvää, tehtiinkö Kittilän kunnantalolla laittomuuksia vuonna 2013–2014. Arkistokuva Kittilän kunnanvaltuuston istuntosalista.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemellä alkaa maanantaina harvinainen oikeuskäsittely. Aihe on tosin tuttu, eli vuosia vellonut Kittilä-jupakka. Erityistä tilanteessa on, että asiaa saapuvat pohjoiseen käsittelemään korkeimman oikeuden tuomarit.

Tapaus ei ole ainutlaatuinen vain siksi, että korkein oikeus (KKO) kokoontuu Rovaniemellä. Harvinaista on ylipäänsä se, että korkein oikeus toimittaa suullisen käsittelyn.

Vain yksi toinen tapaus

Tavallisesti asiat ratkaistaan korkeimmassa oikeudessa kirjallisen aineiston perusteella.

Esimerkiksi tänä keväänä korkein oikeus toimittaa suullisen käsittelyn Kittilä-jupakan lisäksi vain yhdessä toisessa tapauksessa.

Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä sellaisista kysymyksistä, joihin laki ei anna selvää vastausta.

Tällaista ennakkopäätöstä haetaan nyt myös Kittilästä.

Harvinaista on ylipäänsä se, että korkein oikeus toimittaa suullisen käsittelyn.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.