Kesähelmi: Pe­rä­me­ren saa­ris­toon pääsee ke­sä­ret­kel­le ve­neel­lä

Onnettomuudet : Metsä Fibren Kemin bio­tuo­te­teh­taan työ­maal­la kuo­le­maan joh­ta­nut ta­pa­tur­ma

Ana­lyy­si: Hal­la-aho­lai­set juh­li­vat eri puo­lil­la Suomea - pe­rus­suo­ma­lai­set muut­tu­mas­sa ra­di­kaa­lis­ti

Timo Soini ei ole häviäjä, mutta hänen seuraajastaan uhkaa sitä tulla.

Perussuomalaiset saivat kuntavaaleissa 8,8 prosenttia kaikista äänistä. Kuvassa Jussi Halla-aho Helsingin perussuomalaisten vaali-illassa.
Perussuomalaiset saivat kuntavaaleissa 8,8 prosenttia kaikista äänistä. Kuvassa Jussi Halla-aho Helsingin perussuomalaisten vaali-illassa.
Kuva: Mauri Ratilainen

Timo Soini ei ole häviäjä, mutta hänen seuraajastaan uhkaa sitä tulla.

Valitaanpa perussuomalaisten johtoon 10. kesäkuuta sitten Sampo Terho tai Jussi Halla-aho, uutta puheenjohtajaa uhkaa poliittinen kadotus.

Perussuomalaiset sai kuntavaaleissa 8,8 prosenttia annetuista äänistä, yhteensä 226 700 ääntä.

Jo ennen äänestyspäivää Soini muistutti, että perussuomalaisten äänisaalista pitää verrata vuoden 2012 kuntavaalien tulokseen, ei kevään 2015 eduskuntavaalien jytkypottiin.

Soinin sunnuntai-illan kaihoisaa katsetta selitti ennen kaikkea kuntavaalitulosten vertailun armoton johtopäätös: perussuomalaisten kenttäkone pieneni vaaleissa yli neljälläsadalla paikalla. Ääniä perussuomalaiset menetti vuoteen 2012 verrattuna 81 000.

Valtuutettuja perussuomalaiset saa noin 770, mutta monien kuntien perussuomalaisten ääniharavien poliitikkoprofiili tuskin miellyttää Soinia.

Esimerkiksi Porissa halla-aholainen kansanedustaja Laura Huhtasaari keräsi lähes 2 600 ääntä.

Perussuomalaisten suunnasta kertoo olennaisen, että Huhtasaaren kanssa samalla listalla ollut kansanedustaja Ari Jalonen jäi 416 ääneen.

Jalonen on eduskunnan liikennevaliokunnan puheenjohtaja, joka on vastannut monissa kysymyksissä perussuomalaisten liikennepolitiikasta ja ollut torjumassa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) esityksiä liikenneverkon yksityistämisestä. Jalonen on puolustanut perussuomalaisille tärkeitä taksimiehiä. Toisin sanoen hän on tehnyt kädet Arkadianmäen savessa asiapolitiikkaa.

Entäpä Huhtasaari?

Vuonna 2015 hän muun muassa kirjoitti viestipalvelu Twitterissä seuraavasti:

”Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.”

Kansanedustaja Huhtasaari antoi siis ymmärtää, että ihmisoikeudet eivät hänen mielestään koske universaalisti kaikkia maailman ihmisiä.

Helsingissä Halla-aho voitti kaksintaistelussa Terhon alustavan ääntenlaskennan perusteella 5 641-3 333.

Turussa jyrkän maahanmuuttovastainen ja halla-aholaisena pidetty kansanedustaja Ville Tavio peittosi maltillistuneen eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan äänin 2 077-877.

Lohela tukee Terhoa puoluejohtajaksi.

Kolme esimerkkiä perussuomalaisten keskinäisistä kannatussuhteista eri puolilta Suomea vahvistaa, että puolue on muuttumassa köyhän kansan asialla olevasta protestipuolueesta jyrkän oikealla olevaksi maahanmuuttovastaiseksi liikkeeksi. Jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi, perussuomalaiset menettää yleispuolueen statuksensa ja luultavasti lähtee tai heitetään ulos hallituksesta.

Terhon osakkeita kunnallisvaalien tulos ei paranna, mutta hän lienee yhä piirihallitusten jäsenten enemmistön suosikki Soinin perilliseksi.

Jos Terho voittaa, hän perii akuutin kannatuskriisin, joka hallituksessa istumalla tuskin ratkeaa.

Perussuomalaisten tilanne on erittäin vaikea.