Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Am­nes­tyn mukaan Uk­rai­nan tais­te­lu­tak­tii­kat vaa­ran­ta­vat si­vii­lien tur­val­li­suut­ta – kah­dek­san kuoli Venäjän iskussa bus­si­py­sä­kil­le tors­tai­na

Ukrainan rikkomukset eivät kuitenkaan oikeuta Venäjän hyökkäyksiä siviilikohteisiin, järjestö sanoo.

Kuvakaappaus Venäjän puolustusministeriön videosta. Venäläinen Tornado-G ohjusjärjestelmä ampumassa 3. elokuuta ohjusta Ukrainassa, kohde ei tiedossa.
Kuvakaappaus Venäjän puolustusministeriön videosta. Venäläinen Tornado-G ohjusjärjestelmä ampumassa 3. elokuuta ohjusta Ukrainassa, kohde ei tiedossa.
Kuva: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS S

Ukrainan joukot ovat vaarantaneet siviilien turvallisuuden perustamalla sotilastukikohtia asutusalueille, mukaan lukien kouluihin ja sairaaloihin, sanoi kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International torstaina.

Sairaaloiden käyttäminen sotilaallisiin tarkoituksiin on selvä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden rikkomus, Amnesty sanoo.

Lisäksi Ukraina on Amnestyn mukaan tehnyt iskuja asutetuilta siviilialueilta.

Ihmisoikeusjärjestön keräämän todistusaineiston mukaan Ukraina on toiminut siviilejä vaarantavalla tavalla melkein parissakymmenessä kaupungissa ja kylässä.

Amnestyn mukaan myös Ukrainan tulee noudattaa kansainvälistä oikeutta ja suojella siviilejä.

–  Olemme dokumentoineet, kuinka ukrainalaiset joukot kaavamaisesti vaarantavat siviilit ja rikkovat sodankäynnin sääntöjä toimimalla asutuilla alueilla, sanoi Amnestyn pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

–  Puolustuskannalla oleminen ei vapauta Ukrainan armeijaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisesta, hän lisäsi.

Amnesty kuitenkin totesi, että Ukrainan rikkomukset "eivät oikeuta Venäjän summittaisia hyökkäyksiä, jotka ovat surmanneet ja haavoittaneet lukemattomia siviilejä".

Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuun lopulla. Hyökkäyksen alun jälkeen Ukrainassa on kuollut yli 5  000 siviiliä YK:n ihmisoikeusviraston mukaan.

Kahdeksan kuoli bussipysäkki-iskussa Toretskissa

Kahdeksan ihmistä on kuollut ja neljä haavoittunut tänään Venäjän iskussa bussipysäkille Toretskin kaupungissa Itä-Ukrainassa, kertoo Donetskin alueen hallinnon johtaja Pavlo Kyrylenko.

–  Alustavien tietojen mukaan siellä oli tykistötulta. He osuivat joukkoliikenteen pysäkille, jossa oli tuolloin ihmisjoukko, Kyrylenko kirjoittaa Telegram-viestissään.

Kyrylenkon mukaan haavoittuneiden joukossa oli kolme lasta.

Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Mykolajivin pormestarin mukaan iskut olivat vaurioittaneet asuinrakennuksia kahdessa kaupunginosassa.