Pesäpallo: Kaleva Live näyttää Lipon lauan­tai­sen ko­ti­ot­te­lun suorana lä­he­tyk­se­nä

Äly­ros­kik­set ta­lo­yh­tiöi­hin tällä vii­kol­la – "Tah­to­ti­la­na on kaiken turhan lii­ken­teen vä­hen­tä­mi­nen"

Mikko Hauru esittelee jäteastian kanteen kiinnitettävää anturia, joka kertoo, kuinka täysi roska-astia on. Antureita otetaan käyttöön taloyhtiöissä tällä viikolla.
Mikko Hauru esittelee jäteastian kanteen kiinnitettävää anturia, joka kertoo, kuinka täysi roska-astia on. Antureita otetaan käyttöön taloyhtiöissä tällä viikolla.
Kuva: Pekka Kallasaari

Haurun Jäteauto Oy:n toimitusjohtaja Mikko Hauru paukauttaa roska-astian kannen kiinni voimalla. Kanteen asennettu anturi, joka mittaa jätteiden kertymistä, ei ryminää hätkähdä.

– Sen täytyy kestää ääriolosuhteita – likaa, pakkasta, ja aika voimalla jäteastioiden sisältö kipataan autonkin kyytiin.

Haurun älykkäitä jäteastioita asennetaan tällä viikolla eri puolille Oulua. Uutta teknologiaa on tulossa yli 50 taloyhtiöön.

– Vastaavanlaista keksintöä ei ole käytössä Oulussa eikä koko Suomessa.

Tutka havainnoi

Anturi kertoo, milloin jäteastia on täyttymässä, ja tieto siitä välittyy pilvipalvelimen kautta roska-autoille.

– Anturin teknologia perustuu radiotekniikkaan. Kansankielellä voisi sanoa, että siellä on tutka, joka havannoi täyttöastetta.

Anturi soveltuu Haurun mukaan kaikkiin jäteas­tioihin.

Jos anturi asennetaan taloyhtiössä esimerkiksi kolmeen polttokelpoisen jätteen keräysastiaan, tulee auto paikalle vasta, kun kaikki kolme astiaa ovat täyttyneet.

Tekniikka myös havaitsee, jos jäteastian reunoilla on väljää.

Tavoitteena on, että uuden teknologian avulla tyhjennysvälejä voidaan pidentää.

– Testasimme anturia Oulunsalossa syväkeräyssäiliössä, johon kerättiin paperia. Kävimme siellä aiemmin kolme kertaa viikossa. Anturin asentamisen jälkeen säiliötä on tyhjennetty keskimäärin kaksi kertaa viikossa.

Kesällä omakotitaloasujille

Haurun mukaan palvelun hinta on lähellä taloyhtiöiden nykyisiä kustannuksia. Suoranaista rahallista säästöä ei välttämättä kaikille kerry, mutta uusi ratkaisu pyrkii olemaan huoleton ja ekologinen.

– Monet taloyhtiöt ovat innostuneet siitä, että äly voidaan tuoda mukaan nykyisillä kustannuksilla, eikä taloyhtiön tai isännöitsijän tarvitse huolehtia jäteastioiden tyhjennysväleistä.

Hauru ottaa älykkäät jäteastiat käyttöön nyt aluksi taloyhtiöissä, mutta tarkoitus on kehittää toimintaa kesän aikana myös omakotitalojen asukkaille.

– Tahtotilana on kaiken turhan liikenteen vähentäminen.

Lajittelulla säästää euroja
Niina Hentilä

Oulun alueella toimivien jäteyhtiöiden mukaan jätteen määrä on kasvanut jonkin verran korona-aikana kotitalouksissa.

Kodeissa, joissa on siirrytty etätöihin, tyhjennysvälejä on jouduttu tihentämään.

Jätehuolto Nuojua Oy:n Mika Nuojuan mukaan kaikkein paras keino säästää jätelaskuissa on mahdollisimman tarkka lajit­telu.

– Kaikki mahdolliset keinot kannattaa käyttää. Osa näkee riesana, että auton perässä täytyy lähteä kuljettamaan keräyspisteille tavaroita.

Nuojua itse on lajitellut muovia nyt 1,5 vuoden ajan kimpassa naapureiden kanssa. Hän on huomannut, että polttokelpoisen jätteen määrä on vähentynyt puolella.

Sen sijaan kaikki uudenlaiset tekniikat, joita jätealalle on viime aikoina tullut, hän näkee lähinnä markkinointikikkoina.

– Ihmissilmää ja ihmiskättä ei voita mikään laite eikä tietokone. Siitä olen ihan satavarma.

Nuojua toivoisi, että ihmisiä palkittaisiin jätteiden lajittelusta paremmin, eikä aina vain nostettaisi jätteenkäsittelymaksuja.

– Yhteiskunta saisi tukea paremmin. Pitäisi muistaa, että ihminen on ajatteleva olio.

Vinkkejä jätelaskun pienentämiseen

Lajittelu on tehokkain tapa pidentää tyhjennysvälejä. Mitä enemmän lajittelupisteisiin vie tavaraa, sitä harvemmin oman pihan jäteastiaa täytyy tyhjentää. Tehokas lajittelu voi vähentää jopa 70% polttoon menevän jätteen määrää.

Muovinkeräysastian tyhjentäminen on halvempaa kuin polttokelpoisen astian tyhjentäminen, koska muovista ei mene jätteenkäsittelymaksua. Harkitse siis muovinkeräystä polttokelpoisen jäteastian rinnalle.

Haali omakotitaloalueella naapurit kimppaan ja järjestä esimerkiksi biojätteen yhteiskeräys tai kompostori.