Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pa­yrit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Kolumni: Oulu on jäänyt pussin pe­räl­le, ja se tekee monen arjesta rai­vos­tut­ta­van han­ka­laa ja kal­lis­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Alue­val­tuus­to paljon var­ti­ja­na – ke­hi­te­tään­kö pal­ve­lu­mark­ki­naa vai joh­ta­vat­ko pää­tök­set jul­ki­sen sek­to­rin pai­su­mi­seen?

Uusi hyvinvointialue ottaa kantaa, miten maakunnan sote- ja niihin liittyvät tukipalvelut tullaan tuottamaan. Palvelut, jotka on aiemmin tuotettu ja/tai kilpailutettu kunnan toimesta ja kunnan alueella, siirtyvät hyvinvointialueiden ratkaistaviksi.

Hankintalaki mahdollistaa hankintojen toteuttamisen huomioiden alueen omat lähtökohdat ja palveluiden tarjonnan. Sosiaali- ja terveysministeriö on myös linjannut, että olennaista hyvinvointialueilla on alihankinnan valvonnan ja palvelutuotantoon liittyvien vastuiden järjestäminen.

Käsillä oleva iso ratkaistava linjaus on se, miten esimerkiksi soten tukipalvelut tullaan järjestämään. Mahdollisuuksia on käytännössä kolme: 1. Tuottaa palvelut hyvinvointialueen omana toimintona, 2. Hankkia palvelut ostopalveluna ja 3. Tuottaa palvelut in-house-yhtiön kautta. Neljäntenä mahdollisuutena voisi olla edellä mainituista vaihtoehdoista koottu ns. hybridimalli.

Tulevassa ratkaisussa linjataan ja viitoitetaan samaan aikaan tietä yksityisen palvelutuotannon mahdollisuuksille toimia markkinoilla yhdenvertaisena palvelun tuottajana julkisesti tuotetun palvelun rinnalla.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.