Teollisuus: Con­lo­gil­le jät­ti­kaup­pa Puo­lus­tus­voi­mil­ta

Käräjätuomio: Pa­pe­ri­rul­lia kul­jet­ta­nut rek­ka­kus­ki kärähti huu­meis­ta Iissä

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Al­ler­gia-, iho- ja ast­ma­liit­to muis­tut­taa ko­ro­na­vi­ruk­sen eh­käi­sy­kei­no­jen tär­key­des­tä – kaikki ast­maa­ti­kot eivät voi käyttää hen­gi­tys­suo­jain­ta

Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa, että astmaa sairastavalle hengityssuojaimen aiheuttama hengitysvastus voi olla niin suuri, ettei astmaatikko voi käyttää suojainta. Kuvituskuva.
Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa, että astmaa sairastavalle hengityssuojaimen aiheuttama hengitysvastus voi olla niin suuri, ettei astmaatikko voi käyttää suojainta. Kuvituskuva.
Kuva: Riina Puurunen

Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa, etteivät kaikki voi käyttää hengityssuojainta perussairauden vuoksi. Liitto toivoo tiedotteessaan, että jokainen, jolle suojain sopii, käyttäisi sellaista suojellakseen muita, koska esimerkiksi kaikki astmaatikot eivät voi käyttää suojainta.

Hengityssuojainten tai maskien käyttö ei korvaa muita koronaviruksen ehkäisykeinoja, ja Allergia-, iho- ja astmaliitto korostaakin käsienpesun, yskimishygienian, turvavälien ja väkijoukkojen välttelyn olevan edelleen ensiarvoisen tärkeitä.

Astmaa sairastavalle hengityssuojaimen aiheuttama hengitysvastus voi olla niin suuri, ettei astmaatikko voi käyttää suojainta, kertoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta Astmaatikoille suojain voi olla mukavuushaitan lisäksi terveysriski.

– Suojaimen käyttöön vaikuttaa olennaisesti sen käyttömukavuus. Suojaimet vaikeuttavat hengitystä, puhumista ja syömistä. Niistäminen on hankalaa. Suojaimet saattavat huurruttaa silmälasit ja helteisenä päivänä olo tuntuu tukalalta. Sen vuoksi hengityssuojainten valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, Vuorenmaa muistuttaa.

Allergisen tai astmaa sairastavan kannattaa ottaa huomioon itselleen maskia hankkiessaan, että maskin kuitumateriaalissa voi olla ominaistuoksu. Kiinnitysnauhat ja suojaimet voivat myös ärsyttää herkkää ihoa.

Maskien suojatehoon vaikuttavat muun muassa materiaali, istuvuus kasvoilla ja oikeanlainen käyttö.