Suviseurat: Su­vi­seu­rat eivät olekaan Räys­kä­län ky­lä­kau­pal­le kul­ta­kai­vos

Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Aleksei Na­val­nyi myr­ky­tet­ty ve­nä­läi­sel­lä her­mo­myr­kyl­lä, useat tahot vaa­ti­vat sel­vi­tys­tä – Näin No­vi­tšok-myrk­ky vai­kut­taa ih­mis­ke­hoon

Novichok-hermomyrkkyä käytettiin myös venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämiseen vuonna 2018 Englannissa.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on hoidettavana berliiniläisessä sairaalassa.
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on hoidettavana berliiniläisessä sairaalassa.

Venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin oireet johtuvat myrkytyksestä, Saksan hallitus vahvisti keskiviikkona.

Navalnyi on yritetty murhata käyttämällä Novitšok-ryhmän hermomyrkkyä, Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoo. Myrkky on todettu Navalyin verestä Saksan armeijan laboratorioissa.

– Myrkky on tunnistettu ilman minkäänlaisia epäilyjä, Merkel totesi.

Saksa vaatii Venäjää käynnistämään tutkinnan Navalnyin myrkytyksestä. Samaa vaativat keskiviikkoiltana useat länsimaat ja muun muassa EU.

Vaatimuksia on esitetty myös kansainvälisestä tutkinnasta. Viime viikolla venäläissyyttäjät sanoivat, ettei Navalnyin tapauksessa tarvita rikostutkintaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Sanna Marin (sd.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto sanoivat niin ikään, että myrkytystapaus on selvitettävä.

– Kemiallisen aseen käyttö on järkyttävää. Koko kansainväliselle yhteisölle on tärkeää saada tapahtumista mahdollisimman perusteellinen selvyys, Niinistö sanoi.

Venäjä kiistää Saksan tiedot

Venäjän ulkoministeriö kommentoi tietoa Novitšok-myrkyn käytöstä sanomalla, etteivät Saksan kertomat tiedot perustu todisteisiin.

Kremlin tiedottaja sanoi, ettei myrkystä löytynyt jälkiä venäläisissä testeissä. Venäjä sanoi odottavansa Saksalta kaikkia mahdollisia tietoja Navalnyin tilasta.

Kreml on aiemmin kiistänyt jyrkästi, että sillä olisi mitään tekemistä Navalnyi tapauksen kanssa.

Venäjän rupla kääntyi nopeasti laskuun, kun tieto Navalnyin myrkytyksestä tuli julki.

Katseet siirtyivät Kremliin

Navalnyin tukijat pitävät tietoa Novitšok-myrkyn käytöstä selvänä merkkinä Venäjän valtion osallisuudesta.

Navalnyin perustaman korruptionvastaisen säätiön johtaja Ivan Zdanovin mukaan ainoastaan Venäjän valtion organisaatioilla on pääsy Novitšok-myrkkyyn.

Liettuan ulkoministeri sanoi vastaavasti, että myrkyn osoittautuminen Novitšokiksi merkitsee sitä, että myrkytyksen takana ovat venäläiset valtiolliset toimijat.

Neuvostoliitossa kehitettyä Novitšok-ryhmän myrkkyä käytettiin myös venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttämiseen vuonna 2018 Englannissa.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi kemiallisen aseen käyttöä järkyttäväksi.

– Venäjän hallituksen on nyt selitettävä, mitä Navalnyille tapahtui, Johnson sanoi.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden komitea sanoi myrkytystä täysin tuomittavaksi ja totesi, että Venäjä on käyttänyt Novitšokia aiemmin.

Navalnyille voi jäädä pitkäaikaisia oireita

Navalnyin oireet alkoivat 20. elokuuta, kun hän oli lentokoneessa matkalla siperialaisesta Tomskin kaupungista Moskovaan.

Kone laskeutui Omskin kaupunkiin, jonka sairaalaan Navalnyi kuljetettiin hoidettavaksi.

Sairaalan lääkärit sanoivat, että Navalnyistä ei löydetty myrkkyä, vaan että hänellä olisi ollut aineenvaihduntaan liittyvä sairaskohtaus, jonka aiheutti alhainen verensokeri.

Siperiasta Navalnyi siirrettiin hoidettavaksi Saksaan berliiniläiseen Charité-sairaalaan, jossa hän on maannut keinotekoisessa koomassa myrkytyksestä lähtien.

Charité-sairaalasta kerrottiin keskiviikkona, että Navalnyi on toipumassa. Hänelle voi jäädä kuitenkin pitkäaikaisia oireita.

Mikä?

Novitšok-hermomyrkky

Novitšok-hermomyrkky on kehitetty Neuvostoliitossa 1970- ja 80-lukujen välillä sotilaskäyttöön.

Novitšok-ryhmään kuuluvaa hermomyrkkyä käytettiin vuonna 2018 venäläisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämiseen Englannissa.

Altistuminen Novitšokille tapahtuu hengityksen kautta tai ihon kautta. Joillekin versioille altistuminen voi tapahtua erittäin nopeasti, jopa puolessa minuutissa.

Hengitettynä aine vaikuttaa heti. Sen imeytyessä ihon kautta vaikutus ilmenee hitaammin, useiden tuntien kuluttua.

Verenkiertoon päästessään se aiheuttaa lihaskouristuksia, pupillien supistumisen ja hengityksen muuttumisen raskaaksi. Uhri voi myös kuolata.

Altistuminen johtaa nesteen kertymiseen keuhkoihin ja elimistön vajaatoimintaan.

Novitšok muistuttaa maailman myrkyllisimmäksi aineeksi mainittua VX-kaasua.

Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin velipuoli Kim Jong-nam kuoli helmikuussa 2017 Kuala Lumpurin lentokentällä sen jälkeen, kun hänen kasvoihinsa oli hierottu VX-hermomyrkkyä.

Hermomyrkkyjen vasta-aineena voidaan käyttää atropiiniruisketta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 19.25.

Juttua päivitetty kello 22.18: Lisätty muun muassa presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin kommentit sekä faktalaatikko käytetystä myrkystä.