Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

Uusi luontomedia: Poh­joi­sen Polut tarjoaa tuhtia luet­ta­vaa ret­kei­ly­kan­sal­le

Ajokeli on tänään Lapissa ja Koil­lis­maal­la monin paikoin huono lu­mi­sa­teen vuoksi – Poh­jois-Poh­jan­maal­la va­roi­te­taan liuk­kais­ta teistä

Lunta sataa tänään eteenkin Etelä- ja Keski-Lapissa, muualla sade on pääosin vettä.

Lapissa on jo talvisia maisemia. Kuva Pelkosenniemeltä sunnuntaiaamulta.
Lapissa on jo talvisia maisemia. Kuva Pelkosenniemeltä sunnuntaiaamulta.
Kuva: Traffic Management Finland

Ajokeli on tänään heikko isossa osassa Lappia sekä maan länsiosassa. Tieliikennekeskuksen mukaan Keski- ja Etelä-Lapissa sekä Koillismaalla tiesää voi paikoin olla jopa erittäin huono lumi- tai räntäsateen takia.

Ilmatieteen laitos on ennustanut puolestaan huonoa ajokeliä Inaria ja Utsjokea lukuun ottamatta koko muuhun Lappiin sekä maan länsiosaan aina Pohjois-Pohjanmaan länsiosasta Satakuntaan ja Pirkanmaalle asti. Lännessä ajokeliä heikentävät liukkaat tienpinnat.

Osaan Lappia on annettu myös varoitus voimakkaasta tuulesta aamupäivästä alkaen. Tuulen nopeus voi olla puuskissa 15 metriä sekunnissa.

Lunta sataa tänään eteenkin Etelä- ja Keski-Lapissa, muualla sade on pääosin vettä, Ilmatieteen laitos kertoo.

Lapissa leijaili eilen maahan ensilumi

Lappiin satoi eilen talven ensilumi, kun Kilpisjärveltä Sallaan ulottuvalle vyöhykkeelle satoi lunta. Paikoitellen lunta satoi lähes 20 sentin kerros.

– Lämpötila näyttäisi olevan Lapissa pääosin nollassa tai pakkasen puolella niin kauan kuin mihin ennuste ulottuu. Lumi ei ole ihan saman tien häviämässä sieltä, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen STT:lle lauantaina.

Oulun yliopisto julkaisi Twitter-tilillään kuvaparin Pallastunturilta jäätämistutkimuslaitteiden tornista. Maisema muuttui vuorokaudessa tyystin erilaiseksi:

Tuovisen mukaan enimpien lumisateiden alue meni turvavyömäisesti Lapin yli. Myös aivan pohjoisessa Inarissa ja Utsjoella satoi muutamia senttejä lunta.

Satanut lumi näyttäisi Tuovisen mukaan toistaiseksi myös pysyvän lukuun ottamatta aivan eteläisintä Lappia, missä se voi sulaa pois.


Lisätty Oulun yliopiston tviitti kello 9.47.