Ai­ta­juok­si­ja Harala kärsi kolmen kuu­kau­den toi­min­ta­kiel­lon do­ping­rik­kees­tä – li­sä­ra­vin­teen kyl­kiäi­se­nä eli­mis­tös­tä löytyi pi­ris­tet­tä

"On selvää, mistä kielletty aine on elimistööni joutunut."

Tampere
Lotta Haralan näytteestä löytyi kilpailuissa kiellettyä piristettä.
Lotta Haralan näytteestä löytyi kilpailuissa kiellettyä piristettä.
Kuva: Elias Lahtinen

Aitajuoksija Lotta Harala on saanut Antidopingasioiden kurinpitolautakunnalta kolmen kuukauden toimintakiellon lisäravinteessa olleen piristeen käytöstä.

Haralan viime elokuussa yleisurheilun Espoon gp-kisoissa antamasta dopingnäytteestä löytyi viitteitä 5-metyyliheksaani-2-amiinista, joka on kisassa kielletty piriste. Ainetta on joissain ravintolisissä.

Vuonna 2017 naisten 100 metrin aitojen Suomen mestaruuden voittaneen Haralan mukaan aine oli peräisin kreatiinivalmisteesta, jota hän käytti ennen Espoon kilpailua. Positiivisen näytteen tuonutta ainetta ei mainittu kreatiinivalmisteen ainesosasisällössä.

Kielletyn aineen pitoisuus näytteessä oli erittäin pieni (noin 100 ng/ml). Kurinpitolautakunta piti Haralan rikkomusta tahattomana.

Käytössä eri kreatiinivalmiste

Ravintolisä oli eri valmistajan tuote kuin Haralan normaalisti käyttämä.

– Normaalisti käyttämäni kreatiini oli heinäkuun lopulla loppumaisillaan, ja kuuriani oli vielä viikko edessä. Niinpä tilasin uuden kreatiinipurkin, mutta se oli väliaikaisesti loppunut, joten käytin kreatiinikuurini viimeiset viisi päivää eri merkin kreatiinituotetta, Harala kertoi Urheiluliiton tiedotteessa.

Harjoittelussaan Harala on käyttänyt sallittuja lisäravinteita. Niiden käytön hän on suunnitellut ravitsemusasiantuntijan kanssa.

– Lisäksi olen konsultoinut ravitsemus- ja lisäravintoasioissa omaa lääkäriäni. Lisäravinteiden käytön pohjana ovat olleet verikokeet, joilla on varmistettu niiden tarpeellisuus, Harala kuvaili.

Toimintakielto päättyi toissa viikolla

Antidopingasioiden kurinpitolautakunta katsoi Haralan pyrkineen toimimaan erittäin huolellisesti ja käyttäneen lisäravinteiden käytössä tarkkaa harkintaa. Lautakunta määräsi Haralalle kolmen kuukauden toimintakiellon todettuaan, ettei Haralan menettelyssä voida katsoa olleen merkittävää tuottamusta tai laiminlyöntiä.

Harala hyväksyi vapaaehtoisen urheilun toimintakiellon, joka alkoi 13. lokakuuta 2020. Toimintakielto on päättynyt 12. tammikuuta. Kurinpitolautakunnan mukaan Harala on siten kärsinyt hänelle määrätyn seuraamuksen.

– On selvää, mistä kielletty aine on elimistööni joutunut, ja olen tehnyt kaikkeni sen selvittääkseni, mutta urheilijalla on kuitenkin äärimmäisen ankara vastuu, Harala totesi päätöksestä.