Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ainakin kuusi ihmistä kuoli rä­jäh­dyk­ses­sä Is­tan­bu­lin kes­kus­tas­sa, Er­do­ga­nin mukaan merkit viit­taa­vat ter­ro­ris­miin

Istanbul

Turkin Istanbulissa ainakin kuusi ihmistä on kuollut ja 58 haavoittunut räjähdyksessä kaupungin keskustassa. Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan alustavat merkit viittaavat siihen, että kyse on terrori-iskusta.

– Valtiomme yksiköt tekevät työtä löytääkseen syylliset tämän inhottavan hyökkäyksen takana, Erdogan sanoi lehdistötilaisuudessa.

Räjähdys tapahtui Istanbulin keskustassa vilkkaalla Istiklalin ostoskadulla Beyoglun alueella neljän jälkeen iltapäivällä.

– Voi olla väärin sanoa varmuudella, että tämä on terrorismia, mutta ensimmäisten merkkien perusteella tämä haisee terrorismilta, Erdogan sanoi.

– Yritykset ottaa Turkki ja Turkin kanssa haltuun terrorismin avulla ei onnistu tänään eikä huomenna.

Sosiaalisen median videoiden perusteella räjähdyksen yhteydessä näkyi liekkejä, ja se sai ihmiset juoksemaan paniikissa eri suuntiin.

– Olin 50–55 metrin päässä, yhtäkkiä kuului räjähdyksen ääni. Näin kolme tai neljä ihmistä maassa. Ihmiset juoksivat paniikissa. Ääni oli valtava. Oli mustaa savua. Se ääni oli todella kova, vei melkein kuulon, silminnäkijä Cemal Denizci kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Niin paikallisten kuin turistienkin suosima katu on tyhjennetty ihmisistä, ja poliisi on eristänyt laajan alueen räjähdyspaikan ympäriltä. Alueen yllä on useita helikoptereita.

Istiklalin kadulla kuoli useita ihmisiä terrori-iskussa vuonna 2016. Äärijärjestö Isis teki vuosina 2015–2016 Turkissa useita iskuja, joissa kuoli satoja ihmisiä.

Turkin kokema terrorismi on noussut keskeiseksi kysymykseksi myös Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessissa tänä vuonna. Turkki ei toistaiseksi ole suostunut ratifioimaan maiden jäsenyyksiä, koska se katsoo etenkin Ruotsin suhtautuvan liian lepsusti terrorismiin.

Sosiaalisessa mediassa jaettiin lukuisia videoita Istanbulin räjähdyksestä, joka näkyy kadulla kauempana tulipallona ja savuna.
Sosiaalisessa mediassa jaettiin lukuisia videoita Istanbulin räjähdyksestä, joka näkyy kadulla kauempana tulipallona ja savuna.
Kuva: Kuvakaappaus