Juuri nyt: Oulun kes­kus­tan ja Top­pi­lan tu­li­pa­lo­jen sy­tyt­tä­jäk­si epäilty otettu kiinni

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kolumni
Tilaajille

6G-mo­bii­li­tek­no­lo­gia tarjoaa mah­dol­li­suuk­sia ja myös haas­tei­ta Suo­mel­le

Luotettavat ja kaikkialla saatavilla olevat tietoliikenneyhteydet ovat yhtä tärkeitä yhteiskunnan peruspilareita kuten puhdas vesi ja jatkuva sähkönsaanti, akatemiaprofessori Matti Latva-aho muistuttaa.

5G-teknologia on yksi keskeisin tekijä neljännessä teollisessa vallankumouksessa. Yhteiskunnan eri toimintojen tehokkuus parantuu radikaalisti langattomien teknologioiden ja niihin optimoitujen älykkäiden sovellusten myötä. Älykäs digitaalinen yhteiskunta on näköpiirissä 2030-luvulle mentäessä.

5G:n kaupallistaminen eri sovellusalueiden digitalisoinnissa ei kuitenkaan ole edennyt ennakoidusti, vaan sen käyttö rajoittuu lähinnä langattomaan mobiililaajakaistaan. Paljon on tekemistä ennen kuin energiatehokkaat kaupallisesti kilpailukykyiset tuotteet ovat markkinoilla laajassa levityksessä. Seuraava teknologiasukupolvi eli 6G tuleekin vasta lunastamaan odotukset, joita nyt on asetettu.

Mobiiliteknologioissa Suomella ja Euroopalla on erinomainen mahdollisuus pärjätä erityisesti nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, jossa läntinen maailma ja Aasia kilpailevat.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.