Tähtijuttu: Hou­kut­taa­ko Suomi vain hyvällä so­siaa­li­tur­val­laan? – Ilman asen­ne­muu­tos­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta ei saada hel­po­tus­ta työ­voi­ma­pu­laan

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

120-vuo­tis­juh­liaan viet­tä­vä Oulun kaup­pa­hal­li on ollut pe­rus­kor­jauk­sen jälkeen auki vuoden verran – "Kun re­mon­tin jälkeen au­kai­sim­me, ja korona tuli, entiset hyvät asiak­kaat eivät enää pa­lan­neet­kaan"

Kauppahallin uudistunutta yleis­ilmettä kiitellään, mutta nykyinen tunnelma jakaa mielipiteitä.

Oulu
Tuula Tuomaalan hyllyt täyttyvät sitä mukaa, kun hän ehtii tavaraa myyntiin tekemään.
Tuula Tuomaalan hyllyt täyttyvät sitä mukaa, kun hän ehtii tavaraa myyntiin tekemään.
Kuva: Niina Hentilä

– Tämä liike oli ennen tuolla, eikö ollutkin, eräs kauppahallissa asioiva kysyy seuralaiseltaan.

Viime viikolla tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Oulun kauppahalli avattiin yleisölle lähes kaksi vuotta kestäneen remontin jälkeen. Yhä edelleen kauppahallissa kävijät tuntuvat kuitenkin peilaavan nykyisiä tiloja entisiin.

Moni asia muuttui remontin myötä. Osa vanhoista yrittäjistä ei kilpailutusten jälkeen enää palannut tutulle paikalleen. Uusia yrittäjiä tuli tilalle.

Forum24 vieraili kauppahallissa haistelemassa nykyistä tunnelmaa.

Turisteja odotetaan

TT-Neuleen yrittäjä Tuula Tuomaala on ollut kauppahallissa ”ainakin 25 vuotta”. Tuomaala valmistaa tuotteitaan päivät pitkät samalla kun istuu tiskin takana.

Hänen tilansa on tismalleen samalla paikalla kuin ennen remonttia – pääty­kahvilan vieressä.

– Nyt remontin jälkeen tämä tuntuu isommalta, mutta se on sentilleen yhtä iso kuin aiemminkin. Tässä on hyvä paikka. Moni kahvilan asiakas tarkkailee tuotteitani samalla kun istuu kahvilla ja tulee sitten ostoksille.

Kauppahallissa juhlistetaan parhaillaan sen 120-vuotista historiaa. Yleensä erilaiset tilaisuudet ovat vetäneet kauppahallin täyteen asiakkaita niin, ettei käytävillä tahdo mahtua kävelemään. Nyt on toisin.

– Ei ole sellaista väkiryntäystä mitä odotettiin. Kun remontin jälkeen aukaisimme ja korona tuli, entiset hyvät asiakkaat eivät enää palanneetkaan kauppahalliin.

Tuomaalan mukaan hallissa on pikkuhiljaa vilkastunut, mutta korona vaikuttaa edelleen ihmisten liikkumisiin.

– Täällä oli hirveän hyvät ajat ennen remonttia ja koronaa. Saksalaisryhmä saattoi tulla ja ostaa hyllyt tyhjäksi. Eilen kävi ensimmäinen linja-autolastillinen turisteja. Joku sanoi, että ne olivat hollantilaisia. Eivät ne mitään ostaneet, mutta se on jo paljon, että ne käyvät.

Uusi yrittäjä

Kauppahallin tuorein tulokas on tuiralaisen Cafe Lillaroosan yrittäjä Jaana Timonen. Hän on toiminut kauppahallissa vasta kuutisen viikkoa.

– Yrittäjä Minna Pekuri houkutti, että täällä olisi sopiva tila. Päätin sitten tuoda tänne myymälän, Tuirassa toimii edelleen kahvila.

Jaana Timosen Cafe Lillaroosa on kauppahallin tuorein tulokas.
Jaana Timosen Cafe Lillaroosa on kauppahallin tuorein tulokas.
Kuva: Niina Hentilä

Muun muassa itse tehtyjä leipiä ja leivonnaisia kauppahallissa kaupitteleva Timonen on ollut tyytyväinen ensimmäisiin viikkoihin. Hän on huomannut, että asiakasryhmät ovat erilaisia hänen molemmissa liikkeissään.

– Ihan yllätyttiin, miten erilainen kaupunki tässä ja Tuirassa on. Tässä käy vanhempia, nuorempia ja turisteja, Tuirassa taas käy perheellisiä, jotka hakevat kakkuja juhliin. Toivottavasti jatkossakin kävisi monipuolisesti asiakkaita.

Lihakauppaa kaivataan

Oululainen Pertti Haipola tervehtii ihmisiä hallin käytävällä. Hänellä on näkemystä kauppahallin kehityksestä asiakkaan näkökulmasta: hän asioi siellä lähes päivittäin.

– Täällä näkee tuttuja ja saa tuoretta tavaraa. Olen ollut esiintymässä haitarin kanssa kauppahallin 90-, 100- ja 110-vuotisjuhlissa, Haipola kertoo.

Pertti Haipola (vas.) vierailee kauppahallissa päivittäin. Veli-Matti Vähäkivijärvi asioi hallissa Oulussa asuessaan pari kertaa viikossa, nykyisin harvemmin.
Pertti Haipola (vas.) vierailee kauppahallissa päivittäin. Veli-Matti Vähäkivijärvi asioi hallissa Oulussa asuessaan pari kertaa viikossa, nykyisin harvemmin.
Kuva: Niina Hentilä

Tämänkertaisissa 120-vuotisjuhlissa Haipola ei esiintynyt, mutta vieraili kuitenkin.

– Tunnelma on remontin jälkeen muuttunut. Jotenkin se ei ole niin hyvä kuin aiemmin. Mutta kyllä halli ja tori toisiaan tukevat.

Haipola kaipaisi halliin toista lihakauppaa riistamyymälä Kylmäsen lisäksi.

– Sellainen kun olisi, se olisi aika täydellistä sitten.

Kahvilla istuva Eija Pellikka kertoo käyvänsä kauppahallissa aika harvoin, mutta häntä tarjonta puolestaan miellyttää. Hänen nähdäkseen kauppahallin henki ja ilme ovat samat kuin aiemminkin.

– Silloin tällöin käyn täällä herkuttelemassa. Tämä viineri on esimerkiksi niin hyvää, että onneksi on kieli toisesta päästä kiinni, ettei solahda mukana, Pellikka hymyilee.