Pohde: Sai­raa­la­pää­tök­siin pet­ty­nyt Me­ri-Lap­pi pohtii liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­li­olo­ja uhmaten

Tuhopoltot: Ran­ta­ka­dun tu­li­pa­lot uh­ka­si­vat taas ra­ken­nuk­sia, joiden puo­les­ta ou­lu­lai­set tais­te­li­vat vuo­si­kym­me­niä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Ze­lens­kyi: Ukraina tar­vit­see lisää aikaa ennen kuin vas­ta­hyök­käys voidaan aloit­taa

Presidentin mukaan sotilaat voisivat lähteä hyökkäämään vaikka heti, mutta tappiot olisivat liian suuret.

Kiova/Lontoo
Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin mukaan Ukraina joutuu vielä odottamaan keväthyökkäyksensä aloittamista.
Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin mukaan Ukraina joutuu vielä odottamaan keväthyökkäyksensä aloittamista.
Kuva: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDO

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan maa tarvitsee vielä aikaa pitkään odotetun vastahyökkäyksensä aloittamiseen, koska kaikki luvattu sotilasapu ei ole vielä saapunut.

– Voisimme käsittääkseni edetä senkin turvin, mitä meillä jo on, ja olla menestyksekkäitä. Mutta menettäisimme liikaa ihmisiä, mitä ei mielestäni voisi hyväksyä, joten meidän on odotettava. Tarvitsemme vielä vähän aikaa, Zelenskyi sanoi Kiovassa Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Zelenskyin mukaan taisteluyksiköt, joista osa on koulutettu Nato-maissa, ovat jo valmiina. Ne tarvitsevat hänen mukaansa kuitenkin vielä joitain asioita kuten panssariajoneuvoja, joita saapuu maahan erissä.

Ukrainan vastahyökkäys saattaa olla ratkaiseva koko sodan tulevaisuuden kannalta. Länsimaat seuraavat tarkasti, miten Ukrainan eteneminen lännen sotilasavun turvin sujuu.

Venäläiset ovat linnoittaneet puolustusasemiaan monin paikoin vajaan 1 500 kilometrin mittaisen rintamalinjan matkalla. Tiedossa ei ole, mistä kohtaa Ukraina aikoo yrittää läpimurtoa.

Ukrainan viranomaiset ovat viime aikoina yrittäneet hillitä vastahyökkäykseen kohdistuvia odotuksia. Nimettömänä esiintynyt hallinnon edustaja sanoi maan johdon ymmärtävän, että hyökkäyksen on oltava menestyksekäs, mutta sen ei pitäisi odottaa lopettavan sotaa, jota on käyty jo pitkälti toista vuotta.

Zelenskyi puhui yleisradioyhtiöiden yhteishaastattelussa.

Britannia toimittaa Ukrainalle risteilyohjuksia

Britannia toimittaa Ukrainalle pitkän kantaman Storm Shadow -risteilyohjuksia, kertoi maan puolustusministeri Ben Wallace torstaina. Kyseessä ovat ensimmäiset pitkän kantaman ohjusten toimitukset Ukrainalle.

Britannia ja Ranska ovat käyttäneet lentokoneesta laukaistavia Storm Shadow -ohjuksia muun muassa Persianlahden, Irakin ja Libyan sodissa.

Britannia on Ukrainan toiseksi suurin tukija sotatarvikkeiden toimittamisessa.

USA syyttää Etelä-Afrikkaa Venäjän aseistamisesta

Yhdysvallat syyttää Etelä-Afrikkaa salaisista asetoimituksista Venäjälle, Etelä-Afrikan media kertoi torstaina. Yhdysvaltain Etelä-Afrikan-suurlähettiläs Reuben Brigety kertoi mediatilaisuudessa olevansa varma siitä, että aseita ja ammuksia lastattiin venäläiseen rahtilaivaan sen käydessä laivastotukikohdassa Kapkaupungissa joulukuussa.

Etelä-Afrikka on julkisesti pysynyt neutraalina Ukrainan sodassa. Se ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä.

– Venäjän aseistaminen on erittäin vakavaa, emmekä katso asiaa loppuun käsitellyksi. Haluamme Etelä-Afrikan alkavan toteuttaa liittoutumattomuuspolitiikkaansa käytännössä, Brigety sanoi.

Väitettyjen asetoimitusten lisäksi Etelä-Afrikka osallistui aiemmin tänä vuonna yhteisiin sotaharjoituksiin Venäjän ja Kiinan kanssa.