Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Ze­lens­kyi puhui G7-huip­pu­ko­kouk­ses­sa – G7-maat lu­paa­vat jatkaa Uk­rai­nan tu­ke­mis­ta niin kauan kuin se on tarpeen

G7-maat sopivat tänään lisäpakotteista Venäjän sotateollisuutta vastaan.

Elmaun linna, Saksa
Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi vetosi G7-maiden huippukokouksessa maita tekemään kaikkensa Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseksi. Kuva otettu 21.6.
Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi vetosi G7-maiden huippukokouksessa maita tekemään kaikkensa Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseksi. Kuva otettu 21.6.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän jäsenmaat lupasivat maanantaina jatkuvan tukensa Ukrainalle. Maiden julkistamassa lausunnossa luvattiin jatkaa taloudellisen, aseellisen ja diplomaattisen tuen antamista Ukrainalle niin kauan kuin se on tarpeen.

Lausunnossa vaadittiin myös Venäjää sallimaan viljakuljetusten lähteminen Ukrainasta, jotta maailmanlaajuinen elintarvikekriisi ei pahenisi.

G7-maiden johtajat ilmaisivat lausunnossa vakavan huolensa Venäjän suunnitelmista toimittaa tulevina kuukausina Valko-Venäjälle ohjuksia, jotka kykenevät kuljettamaan ydinkärkiä. Lausunnossa Venäjää kehotettiin toimimaan vastuullisesti ja maltillisesti.

G7-maiden johtajat ovat kokoustaneet Saksan Baijerissa.

Zelenskyi pyysi G7-maita tekemään kaikkensa sodan lopettamiseksi vuoden loppuun mennessä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti maanantaina G7-maiden johtajia tekemään kaikkensa Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseksi ennen tämän vuoden loppua. Nimettömänä pysyvä lähde kertoi asiasta uutistoimisto AFP:lle.

Talviolosuhteet tekisivät puolustussodankäynnistä Ukrainan joukoille vaikeaa. Talven yli jatkuva sota voisi myös todennäköisemmin levitä laajemmalle alueelle, Zelenskyin kerrotaan sanoneen.

Zelenskyin kerrotaan myös pyytäneen G7-maiden johtajia tehostamaan Venäjän vastaisia pakotteita.

Zelenskyi puhui maanantaina G7-johtajien kanssa etäyhteydellä.

Lisäpakotteita Venäjän sotateollisuutta vastaan, venäläiselle öljylle halutaan hintakatto

G7-ryhmä sopi aiemmin maanantaina uusista pakotteista Venäjän sotateollisuutta vastaan. Valkoisen talon mukaan päätöksen tavoitteena on vaikeuttaa entisestään venäläisten pääsyä käsiksi länsimaiseen teknologiaan ja estää maata uusimasta Ukrainassa kulunutta sotakalustoaan.

Amerikkalaisen virkamieslähteen mukaan G7-maat olisivat myös edistyneen keskusteluissa, joiden tavoitteena on asettaa Venäjän öljylle hintakatto, jottei maa voisi rahoittaa hyökkäyssotaansa öljyä viemällä.

Hintakaton asettamalla länsimaat haluaisivat saavuttaa yhtä aikaa kaksi tavoitetta: rajoittaa Venäjän mahdollisuutta rahoittaa sotaansa ja samalla vaimentaa vaikutuksia ennätysinflaatiosta kärsivien länsimaiden omille talouksille.

Energianvienti on Venäjän talouden tukijalka, ja monet länsimaat ovat hyvin riippuvaisia venäläisestä öljystä ja kaasusta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla 27. kesäkuuta kello 17.44.