Eläimet: Ou­lu­lai­nen per­heen­äi­ti tilasi netistä munia, ja nyt oma­ko­ti­alueel­la ku­jer­taa lähes 60 vii­riäis­tä

Työmaa: Ra­ken­nus­työt koet­te­le­vat Nal­li­ka­rin idylliä tänä kesänä

Urheilu: Oliko Oulun kes­kus­ken­tän alla sa­lai­nen be­to­ni­le­vy, josta Lipon pe­laa­jat saivat etua?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ze­lens­kyi muis­te­li voittoa nat­seis­ta ja sovelsi sen sotaan Venäjää vas­taan: "Me voi­tim­me silloin ja me voi­tam­me nyt" – Yh­dys­val­to­jen mukaan uk­rai­na­lai­sia on kul­je­tet­tu vasten tah­toaan Ve­nä­jäl­le

EU:n Charles Michel teki yllätysvierailun Odessaan ja joutui hakeutumaan suojaan ohjusiskulta.

Kiova
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ja Ukrainan pääministerin Denys Shmyhal (vasemmalla) tapasivat maanantaina. Myös presidentti Volodomyr Zelenskyi osallistui tapaamiseen etäyhteydellä.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ja Ukrainan pääministerin Denys Shmyhal (vasemmalla) tapasivat maanantaina. Myös presidentti Volodomyr Zelenskyi osallistui tapaamiseen etäyhteydellä.
Kuva: EUROPEAN COUNCIL HANDOUT

Myös Ukrainassa vietettiin maanantaina sodan keskellä voitonpäivää ja muisteltiin toisessa maailmansodassa saavutettua voittoa, mutta varsin eri tunnelmissa kuin naapurimaa Venäjällä. Presidentti Volodymyr Zelenskyi vakuutti puheessaan, ettei Ukraina anna Venäjän omia voittoa natsi-Saksasta omiin tarkoituksiinsa.

– Tänään vietämme voitonpäivää. Olemme ylpeitä esi-isistämme, jotka yhdessä muiden kansakuntien kanssa Hitlerin vastaisessa liittoumassa löivät natsismin. Emme anna kenenkään omia tätä voittoa, Zelenskyi sanoi maanantaina.

Zelenskyi luetteli myös ukrainalaisia kaupunkeja, jotka ovat nyt venäläisten hallussa. Hän muistutti, että ukrainalaiset häätivät aikoinaan natsit näistä kaupungeista.

– Näiden kaupunkien nimet inspiroivat meitä tänään. Ne vahvistavat uskoamme siihen, että tulemme ajamaan miehittäjät mailtamme. Me voitimme silloin ja me voitamme nyt.

Zelenskyi osallistui myös videoyhteyden välityksellä Odessassa vierailleen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin ja Ukrainan pääministerin Denys Shmyhalin tapaamiseen. Hän kiitti Micheliä siitä, että tämä oli tullut käymään Ukrainassa voitonpäivänä.

– Olen hyvin tyytyväinen siihen, että EU tukee korkeimmalla tasolla Ukrainaa aikana, jolloin natsismin ilmentymiä on ikävä kyllä olemassa ja niitä elvytetään, Zelenskyi lausui.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi maanantaina, että komissio vastaa Ukrainan jäsenhakemukseen ensi kuussa. Komission päätöksen jälkeen Ukrainan mahdollinen jäsenyys voi edetä jäsenmaiden käsittelyyn.

Pentagon: Ukrainalaisia pakkokuljetettu Venäjälle

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan Ukrainassa on näkynyt viitteitä siitä, että ukrainalaisia olisi pakkokuljetettu Venäjälle. Asiasta kertoi Pentagonin tiedottaja John Kirby.

Kirby ei kertonut toimittajille, kuinka monista mahdollisista ukrainalaisleireistä puhutaan. Kirbyn mukaan on kuitenkin näyttöä siitä, että ukrainalaisia oltaisiin kuljetettu vastoin heidän tahtoaan Venäjälle.

Michel haki suojaa ohjuksilta

Michelin yllätysvierailu Odessaan sai dramaattisen käänteen, kun hän joutui keskeyttämään tapaamisensa Shmyhalin kanssa ja hakeutumaan suojaan Venäjän ohjusiskulta.

Venäjä ei ole yrittänyt sodan aikana tehdä maihinnousua Mustanmeren rannalla sijaitsevaan Odessaan, mutta se on moukaroinut kaupunkia ohjuksilla ja estänyt sen sataman toiminnan.

Odessan satamaan tutustunut Michel totesi Venäjän toteuttaman sulun vaarantavan maailman ruokahuollon. Ukraina oli ennen sotaa tärkeä viljan viejä, ja merkittävä osa tästä kulki Odessan sataman kautta.

Zelenskyi: 60 kuoli koulun pommituksessa

Britannian sotilastiedustelu kertoi päivittäisraportissaan Twitterissä, että Venäjän asevoimat joutuu käyttämään Ukrainassa vanhentunutta kalustoa, joka ei ole luotettavaa.

Venäjän täsmäaseiden varastot ovat myös ehtymässä, koska sota on kestänyt paljon pitempään kuin Venäjä odotti. Venäjä ei kykene tekemään suuressa määrin täsmäiskuja, vaan pommittaa Ukrainaa summittaisesti piittaamatta juurikaan siviiliuhreista.

Zelenskyi kertoi sunnuntai-iltana, että lauantaina 60 ihmistä kuoli ukrainalaiskoulun pommituksessa Bilohorivkan kylässä Itä-Ukrainassa.