Mainos

Yri­tys­elä­mä katsoo jo tu­le­vaan – tar­vit­sem­me uutta kasvua luovia toimia ja voimme on­nis­tua!

Meidän kaikkien arjen mullistanut vuosi on lopuillaan. Hyvin moni toivoo ääneen, että jospa ensi vuosi olisi kaikilta osiltaan parempi.

Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Meidän kaikkien arjen mullistanut vuosi on lopuillaan. Hyvin moni toivoo ääneen, että jospa ensi vuosi olisi kaikilta osiltaan parempi. Toivomme ennen kaikkea, että pandemia saadaan kuriin. Kaipaamme tuntemaamme normaalia arkea, johon kuuluu matkailu, kulttuuri, harrastaminen ja turvallinen olo kohdata toinen ihminen.

Pandemian ja sen rajoitusten aiheuttamien negatiivisten yritysvaikutusten torjunta on ollut yrittäjäjärjestön tärkein agenda tänä vuonna. Iso kysymys on ollut, miten autamme yrittäjää pahimman yli? Mitä toimia ja tukia tarvitaan, että tästä selvitään ja ei menetetä turhaan yhtään työpaikkaa tai yritystä?

Myös yrityselämässä katseet ovat ensivuodessa. Hyvä ensi vuosi ei synny vain siitä, että rokote otetaan ja että se toimii. Tarvitsemme edelleen ison määrän muutostahtotilaa ja käyttöön uudenlaisia työkaluja. Itseasiassa ei riitä, että yritykset vain autetaan pahimman yli. Nykyisen taantuman pohjalta ei nousta vanhoja tikapuita pitkin. Nyt pitää kuvainnollisesti rakentaa nopea ja riittävän iso hissi! Tarvitsemme toimia, jotka luovat uutta kasvua. Vain se tuo mukanaan uusia yrityksiä ja työpaikkoja ja hyvinvointia.

Yritysten kasvua tukevat työkalut ovat tiedossa. Näitä ovat joustava työmarkkinapolitiikka ja yritysten nykyarjen tunnistava lainsäädäntö verotus mukaan lukien. Kasvua tukee myös kuntien aktiivinen elinkeinopolitiikka sekä EU:n elpymistuet. Meidän pitää tutkimus- ja tuotekehityspanostusten lisäksi saada yritysten investoinnit huomattavaan kasvuun. Viime vuosina alueen yritysten PK-yritysbarometrin investointien saldoluku on ollut negatiivinen. Uusia investointeja ei uskalleta tässä tilanteessa tehdä ja nyt on taatusti myös patoutunutta investointitarvetta. Lisäksi tänä vuonna on yrityksissä tehty ELY:n ja Business Finlandin kehittämisrahoituksella yli miljardin kehittämispanostus. Jotta kehittämishankkeista tulisi uusia tuotteita, laitteita, palveluita tai toimintaympäristöjä, tarvitaan ensi vuonna itse toteutukseen rahaa. Nyt kassa on tyhjä. Investointikynnystä kannattaa madaltaa mahdollisimman pieneksi investointituilla, joustavilla luparatkaisuilla ja osaamiseen panostamalla. Investointiinpa lähes mitä hyvänsä, niin uudet laitteet, tuotteet tai rakennukset ovat taatusti tehokkaampia, tuottavampia ja myös ilmastonäkökulmasta vihreämpiä vaihtoehtoja.

Parempi ensi vuosi ei tule kalenterin sivua kääntämällä. Takamatkan kiinnikurominen esim. matkailussa, viennissä ja teollisuudessa on kansainvälinen kilpajuoksu. Keinot kasvaa ovat selvillä ja kannattaa muistaa, että meillä on hyvä mahdollisuus myös onnistua. Siksi alueemme yritysten menestymisen edellytyksiin kannattaa panostaa!  Kansallisesti lopputuloksen ratkaisee viimekädessä kykymme tehdä yhteistyötä ja rohkeutemme muuttua. Joulun sanoin ”Kun ihmisillä on hyvä tahto, on meillä joulu ainainen”.

Hyvää joulua ja parempaa ensivuotta kaikille!